Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

STEPAN PETRICHENKO.

Stepan Maximovich Petrichenko (Ryska: Степан Максимович Петриченко; 1892 – 2 juni 1947) var en rysk revolutionär, en anarkosyndikalistisk politiker och de facto ledare för Kronstadt-kommunen och ledare för den revolutionära kommittén som ledde Kronstadt-upproret 1921. Petrichenko föddes 1892 i byn Nikitenka i Kaluga Governorate i en bondefamilj. Två år efter sin födelse flyttade hans familj till Alexandrovsk (Yekaterinoslav Governorate), där Stepan tog examen i stadens skola och anställdes på det lokala järnverket som metallarbetare. År 1913 uttogs Petrichenko till militärtjänst i den ryska flottan, där han tilldelades det ryska slagskeppet Petropavlovsk, en del av den baltiska flottan.

Under februarirevolutionen i Ryssland hade han varit med flottan på den Petrichenkoestniska ön Nargen (nu Naissaar). I december 1917 proklamerades en sovjetrepublik ”Soldater och Fortifikationsbyggare i Nargen”. En republik lanserades med åttiofem marina trupper som stöddes av omkring 800 lokala arbetare som hade evakuerats dit i början av första världskriget. Petrichenko kämpade för bolsjevikerna mot det tyska riket, och hjälpte till i evakueringen av Naissaar den 26 februari med den baltiska flottan som gick i riktning mot Helsingfors och därifrån till Kronstadt. År 1919 gick han in i det ryska kommunistpartiet (bolsjevikerna), men avgick senare under en utrensning. Sommaren 1920 reste han hem och kom tillbaka med godkännande av Nestor Makhno. Han var inte officer i den baltiska flottan, men när han ändå tog ansvaret för att styra flottan var han ingenjör på slagskeppet Petropavlovsk.

Efter att Kronstadt-upproret brutalt slogs ned av Trotskij flydde Stepan över isen till Finland, där han fortsatte sin agitation mot bolsjevikerna. Han stannade i Finland i många år tills han kom i konflikt med finska regeringen över sitt stöd av sovjetiska grupper under vinterkriget mellan Sovjetunionen och Finland år 1940. Han arresterades och år 1945 utvisades han till Sovjetunionen, där han strax greps och deporterades till Vladimir-fängelset där han dog kort därefter.

Nedan: Röda Armén angriper Kronstadt över isen.


kronstadt1


Litteratur: Petrichenko, Stepan (1921). Pravda o kronshtadtskikh sobytiiakh. (Ryska: Правда о кронштадтских событиях) ; ”Sanningen om Kronstadt-händelserna”.

***

En kommentar på “STEPAN PETRICHENKO.

  1. Pingback: EPISTOLIER & VOLNY: KRONSTADT 1921. | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 27 maj, 2019 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: