Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

VAD ÄR DET ANARKISTISKA SVARTA KORSET?

ABC


Ursprunget till det anarkistiska svarta korset går tillbaka till tiden före den ryska revolutionen. Ett anarkistiskt röda kors bildades i det tsaristiska Ryssland för att organisera stöd till politiska fångar och deras familjer och som självförsvar mot politiska angrepp från kosackerna.

Under ryska inbördeskriget bytte organisationen namn till Svarta korset för att undvika förvirring med Röda Korset som också fanns i landet. Efter bolsjevikernas angrepp överfördes det svarta korset till Berlin.

Det fortsatte att hjälpa den bolsjevikiska regimens fångar, liksom offer för italiensk fascism m.fl.

Trots den ökande efterfrågan på sina tjänster, minskade Korset på 40-talet på grund av en samtidig minskning av tillgängliga finanser.

I slutet av 60-talet uppstod organisationen i England, där den ursprungligen arbetade för att hjälpa fångarna i det spanska motståndet mot Francos fascistiska regim. På 1980-talet expanderade ABC och har nu grupper i många olika regioner i världen.

Arbeta mot befrielse.

Vi tror att fängelserna inte tjänar någon funktion förutom att bevara de härskande klasserna. Vi tror också att ett fritt samhälle måste hitta alternativa och effektiva sätt att hantera antisocial brottslighet. Men en minskning av den antisociala brottsligheten kommer bara att hända (och därför kan fängelseavskaffandet endast vara ett realistiskt alternativ) tillsammans med en dramatisk förändring av våra ekonomiska, sociala och politiska system. Dessa villkor ligger till grund för både anti-social brottslighet och orsakerna till ett fängelsesystem. Vårt primära mål är att göra dessa grundläggande förändringar. Vi arbetar för ett statslöst, kooperativt och klasslöst samhälle som är fritt från privilegier och dominans baserat på ras eller kön. Men det räcker inte att bygga de gräsrotsrörelser som är nödvändiga för att skapa dessa förändringar i samhället, vi måste också kunna försvara dem. ABC försvarar de som fängslas och förföljs för handlingar på uppdrag av våra rörelser.

Stöd till fängslade aktivister.

ABC syftar till att erkänna och stödja fångarnas kamp i allmänhet, och i synnerhet politiska fångar och krigsfångar. Den form solidariteten tar beror på vår situation. Till vissa skickar vi ekonomiskt eller materiellt stöd. Med andra håller vi kontakt via mail, gör besök, ger politisk litteratur och diskuterar strategi och taktik. Vi gör vad vi kan för att förhindra att fångar blir isolerade från resten av rörelsen. Vi gör insamlingar på fångarnas eller deras försvarskommittéers vägnar för rättsliga ärenden eller andra behov och organiserar demonstrationer eller offentliga kampanjer i solidaritet med de fångar vi stöder.

Vi betraktar fångar som en aktiv del av vår rörelse och försöker behålla deras tidigare och potentiella bidrag genom att fungera som en länk till den fortsatta kampen. Ökad kommunikation mellan aktivister både inom och utanför fängelset inspirerar motstånd på båda sidor av fängelseväggarna. Vi hoppas att vi kan uppmuntra andra aktivister genom att försäkra oss om att även om du förföljs för dina aktiviteter kommer rörelsen inte att överge dig: vi tar hand om oss själva. Genom ABC bygger vi organisatoriskt stöd för motstånd.

Försvar och motstånd.

Utöver fängelsearbetet arbetar ABC med det bredare motståndet där många av dessa fångar är engagerade. Vi ser ett behov av att vara mycket organiserade om vi effektivt ska motarbeta statens organiserade förtryck och undvika nederlag.

När makten utmanas, vare sig det är i Sydafrika, det ockuperade Palestina, Chile, Irland eller Kanada, blir resultatet oundvikligt våldsamt förtryck och politisk fängelse för att staten ska kunna upprätthålla sig själv.

År 1989 inrättade vi ett ”Emergency Response Network” (ERN) för att reagera på politiska övergrepp, nedslag, dödsdomar, hungerstrejker, tortyr eller dödsfall för medlemmar eller fångar från grupper och samhällen vi arbetar i solidaritet med. En ERN-mobilisering innebär att ABC-grupper och andra runt om i världen skickar telegram och telefonsamtal, organiserar demonstrationer eller andra åtgärder inom 48 timmar efter att nätverket har varnat. Till exempel rapporterades att två grekiska anarkistiska fångar som hölls isolerade och utsattes för tortyr släpptes ur isoleringen och fick tillgång till advokater efter att ERN: s första mobilisering organiserat demonstrationer, samtal, fax och telegram till grekiska ambassader runt om i världen. ABC: s internationella nätverk spelar ut det enda trumfkortet gräsrotsrörelser har i vårt fall: solidaritet.

Kom ihåg: Vi är fortfarande här.

Vi bestämmer vilka fångar som ska stödjas och vilket arbete vi ska göra från fall till fall. Vi prioriterar politiska / politiserade fångar och POW, eftersom detta motsvarar vårt engagemang för att bygga motstånd. Även om fängelse i sig är ”politiskt” hålls politiska fångar och krigsfångar specifikt för sina övertygelser eller handlingar.

Till skillnad från Amnesty International gör vi inte bedömningar om vad som är giltiga och ogiltiga uttryck för motstånd: icke-våld är inte ett kriterium för stöd.

Till skillnad från andra organisationer som stöder politiska fångar, inkluderar vi de som ”politiserades” av fängelsets erfarenhet och har sedan blivit aktivister i fängelset. Många ”politiserade” fångar kämpar mot trakasserier för sin aktivism.

Bli involverad.

Det finns många sätt att engagera sig i detta arbete. Du eller din grupp kan:

• gå med i din lokala ABC-grupp
• skapa din egen ABC-grupp
• donera arbetskraft, material eller pengar till ABC
• bli aktiv i Nödhjälpsnätet
• eller hjälpa som individ genom att sprida information om fångar, skriva till dem, göra besök,
• skicka läsningsmaterial och mer

(Infoshop) ABC Sthlm https://www.facebook.com/abcsthlm/

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 3 maj, 2019 av i * ANARCHIST BLACK CROSS, * KRÖNIKAN och märktes , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: