Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

REVOLUTIONÄR 1 MAJ I LUND !

Revolutionär 1 Maj 2019 firas i Lund med samling Knut den Stores Torg 13.00. För det klasslösa samhället – kom med oss!


1majLund


”The time will come when our silence will be more powerful than the voices you strangle today.” August Spies.

Den politiska kontexten som vi i år firar 1a maj ligger långt ifrån vad den exploaterade internationella och lokala arbetarklasssen vann efter strejken den 1 Maj 1886 i Chicago, USA. Det var den strejken som förvandlade 1a maj till det vi fortfarande idag ser som en dag som symboliserar arbetarnas kamp. I dagens Sverige är dock vår rätt att strejka under starkt hot, detta samtidigt som pensionsåldern precis har höjts till 67, en påminnelse om att vi inte arbetar för att leva utan istället lever för att arbeta. Dagens djungelliknande arbetsmarknad, där prekariatets arbetare lever under konstant hot om uppsägning, där kollektivavtalen är utdöda eller utrotningshotade arter, bidrag för sjuka och funktionshindrande försvinner och där ”papperslösa” tvingas jobba svart.

Sedan 1938 har den svenska arbetarrörelsen varit dominerad av socialdemokratisk politik, den blev tämjd av socialdemokratiska löften om klassupphöjelse och bekräftar numera alla våta drömmar om konsumtion genom huslån, billig turism och digitala applikationer. Då detta har pågått under många år har det lett till en mångfragmenterad arbetarrörelse som glorifierar individualism. Hamnarbetarnas strejk för några månader sedan påminde oss om att det alltid är genom kollektivt klassmedvetande och kamp vi kan förbättra våra livsvillkor. Exakt detta är vår utmaning i dag: att få arbetarklassen att återfå sin medvetenhet kring våra gemensamma intressen. Våra intressen står i direkt motsättning till chefernas, den styrande klassens, statens och kapitalets. Den styrande klassen gör desperata försök till nationell konsensus och ansvarsfullhet. Nationalism är medvetenheten hos mördare. Vi har ingenting gemensamt med chefer eller de auktoritära, varken på lokal eller internationell nivå och vi måste göra detta klart för oss. Denna förrädiska roll av byråkratisk unionism (så som LO) som begränsar vår rätt till att strejka visar bara på att vi inte har något annat alternativ. Kapitalismen kan inte reformeras. Den kan inte röstas bort. Kapitalismen måste krossas.

1a maj utgör ett unikt moment i historien av sociala kamper och klasskamp. Arbetarnas och anarkisternas kamper i Chicago 1886 lämnar ett stort arv och ansvar efter sig till den internationella rörelsen. Staten och kapitalets värld har gått i konkurs. De kan inte bemöta våra verkliga sociala behov och de kan inte lova något annat än orättvisa, fattigdom, repression och ojämlikhet. 133 år efter arbetarnas revolt i Chicago är det nödvändigare än någonsin att föra samman våra krav och drömmar med ett bredare politiskt projekt för att omstörta makten, och arbeta mot en frihetlig transformation av samhället. På ruinerna av parlamentarismen, blockpolitiken, reformismen och de humanitära illusionerna måste vi bygga ett frihetligt samhälle baserat på värdighet, rättvisa, respekt för miljön, frihet och solidaritet.

Om inte nu – när?

Om inte vi – vem?

SödrⒶKlubben
https://gatorna.info/threads/saltsjobadsavtalet-ar-dott-klasskrig-nu-2147/


Agraffti 2

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 30 april, 2019 av i * KRÖNIKAN och märktes , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: