Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

NEJLIKEREVOLUTIONEN 25/4 1974.

Portugal var sedan 1930-talet en fascistdiktatur under diktatorerna Salazar och Caetano. Förtrycket var massivt men det var också missnöjet i befolkningen. 25 april 1974 utbröt en revolution med anarkosyndikalistisk profil som började inom militären och som snabbt fick hjälp från en folklig revolutionär kampanj med civilt motstånd som i slutändan ledde till regimens fall samt Portugals tillbakadragande från sina afrikanska kolonier.

Namnet ”Nejlikerevolutionen” kommer från det faktum att nästan inga skott avlossades. Revolutionen var näst intill oblodig då bara fyra människor dog. Genom att ge arméns soldater nejlikor övertygade de fredliga revolutionärerna och frihetskämparna soldaterna att inte skjuta. När folket gav sig ut på gatorna för att fira diktaturens fall och slutet på kriget i kolonierna, satte man nejlikor i gevärspiporna och på arméuniformerna.

En vecka efter revolutionen firade folket sin frihet på 1 maj, och i Lissabon hörde över 1 miljon människor revolutionens ledare Álvaro Cunhal och Mário Soares tala. En självförvaltning av ekonomin påbörjades med flera tusen kollektiviseringar av industri och jordbruk. En fortsättning på Spanska Revolutionen 1936-39 i samma anda. Och ett bevis på att en revolution kan vara oblodig. frihetlig och radikal på samma gång.

Britta Gröndahl har utförligt beskrivit detta i boken ”Herre i eget hus. Om självförvaltning i Spanien och Portugal.” Federativs 1982. ISBN 91-85016-92-6 .


Portugal1974

KmSWUYxj4QxVDuxoEPju1k9E7xU

***

Här finns mer viktigt material och högintressanta foton från revolutionen: http://raketen.blogspot.com/2009/03/revolutionen-i-portugal.html. Låt den aldrig glömmas bort!

***

 

Annons

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: