Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

LOUIS COMFORT TIFFANYS GLASKONST.

Louis Comfort Tiffany (18 februari 1848 – 17 januari 1933) var en amerikansk konstnär och designer som arbetade inom dekorativ konst och är mest känd för sitt arbete i färgat glas. Han är den amerikanska konstnär som är mest associerad med Art Nouveau. Han var ansluten till det prestigefyllda Associated Artists. Tiffany utformade glasmålningar och lampor, glasmosaik, blåst glas, keramik, skålar och vaser, smycken, emalj och metall. Magnolior, näckrosor och påfåglar återkommer inte sällan som motiv  i Tiffanys oevre. Han var Design Director vid sitt familjeföretag, Tiffany & Co., grundat av fadern Charles Lewis Tiffany.


tiffany3


En önskan att koncentrera sig på konst i glas ledde till att det första Tiffany Glass Company startades 1 december 1885 och blev 1902 kallat Tiffany Studios.

I början av sin karriär använde Tiffany billiga glasburkar och flaskor eftersom de hade de effektfulla mineraliska föroreningar han sökte som fint glas saknade och därefter började han göra sitt eget glas. Tiffany använde opaliserande glas i olika färger och texturer för att skapa glasmålningar i en unik stil. Han utvecklade ”kopparfolie”-tekniken, som genom att kanta varje bit av skuren glas i kopparfolie och löda samman det hela för att skapa sina fönster och lampor, möjliggjorde en detaljnivå som tidigare var okänd. Detta kan jämföras med färgen i emaljer eller shellack på färglösa glasstycken som sedan sätts i blykanaler, som hade varit den dominerande metoden att skapa glasmålning i hundratals år i Europas katedralfönster.  (De medeltida rosettfönstren i Notre-Dame de Paris är berömda, och verkar ha klarat den just aktuella eldsvådan).

 

Den första presbyterianska kyrkobyggnaden 1905 i Pittsburgh, Pennsylvania, sägs vara unik genom att den använder Tiffany-fönster som delvis använder sig av lackerat glas. Användning av själva det färgade glaset för att skapa glasmålningar var motiverat av idealen för Arts and Crafts-rörelsen och dess ledare William Morris i England. Medarbetare och glasmakare Oliver Kimberly och Frank Duffner, grundare av Duffner och Kimberly Company och John La Color var Tiffanys huvudkonkurrenter i den här nya amerikanska stilen av målat glas. Tiffany, Duffner och Kimberly, tillsammans med La Farge, hade lärt sitt hantverk på samma ställe i Brooklyn i slutet av 1870-talet.

År 1889 på Parisutställningen sägs Tiffany ha varit ”överväldigad” av glasarbetet hos Émile Gallé, fransk art nouveau-konstnär. Han träffade också konstnären Alphonse Mucha, känd för sina dekorativa och ornamenterade art noveau-målningar.

År 1893 byggde Tiffany en ny fabrik, Tiffany Glass Furnaces, som var belägen i Corona, Queens, New York, och anställde engelsmannen Arthur J. Nash för att övervaka den. År 1893 introducerade hans företag termen Favrile i samband med sin första produktion av blåst glas på dess nya glasfabrik. Några tidiga exempel på hans lampor utställdes 1893 på mässan i Chicago. Vid Världsutställningen utställningen i Paris 1900 vann han en guldmedalj med sina glasmålningar ”The Four Seasons”, nedan, därunder ”Education” på Yale Uiniversity (Public Domain).


Tiffany landscape four seasons

Tiffany_Education Yale U


Han skapade sitt varumärke Favrile (från det gamla franska ordet för handgjord) den 13 november 1894. Enom särskilda tillsatser av metalloxider fick han fram den berömda iridiserande, färgskiftande glansen. Han använde senare det här ordet på allt sitt glas, emalj och keramik. Tiffanys första kommersiellt producerade lampor är från omkring 1895. Mycket av hans företags produktion var att göra glasmålningar och Tiffany-lampor, men hans företag utformade ett komplett utbud av inredningar. På sin topp anställde hans fabrik mer än 300 hantverkare. Clara Driscoll spelade en stor roll för att designa många av blommönsterna på den berömda Tiffany-lampan och andra skapelser.


tiffanyskål


L C Tiffany är fine-de-siecles främsta glaskonstnär, innovativ och skönhetstörstande, och hans produkter är än idag mycket eftertraktade. Sist såg jag hans verk på Metropolitan i New York och blev helt betagen.

***

Litteratur: Den vackraste boken är Duncan/Eidelberg/Harris: Masterworks of Lous Comfort Tiffany. T & H 1989. En coffe table bok.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: