Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

”VÅLDSBEJAKANDE EXTREMISM OCH ORGANISERAD BROTTSLIGHET I SVERIGE”.

Till kritiken av Amir Rostami et al: Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet i Sverige”, november 2018.


https://www.iffs.se/media/22498/brott_2018_4.pdf


Ny kalkonrapport från Säpo, Polisen och Institutet för Framtidsforskning. Amir Rostami et al: ”Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet”. ”Forskningen” om det värderingskänsliga begreppet ”extremism” når ständigt nya bottenrekord. I en ganska så färsk rapport går man från den tidigare sammanstuvningen av höger och vänster till att komplettera detta missförstånd med vit makt-huliganer, kriminell maffia, MC-gäng, ungdomsgäng, fotbollsfirmor och organiserad brottslighet under slasktrattsbegreppet ”antagonister”. Också de autonoma pressas in här (med stor möda)  och med förhoppningar om en guilt by association-effekt. I själva verket hör de inte hit överhuvudtaget hur mycket än Säpo önskar att det vore så.

Som att spika upp en omelett på väggen. Man begriper på myndighetshåll mindre och mindre, vilket åtminstone för den autonoma rörelsens del är bra. Ur forskningssynpunkt går det knappast att sjunka djupare. Hela detta område från 2006 och framåt kan som bäst betraktas som pseudovetenskap.

Och detta med ”organiserad brottslighet”. Jag påminner mig att graffitikonsten och dess utövare före 2014 också kallades ”organiserad brottslighet”; idag är graffiti socialt accepterat och detta är också den förväntade utvecklingen för andra ungdomsgrupper på marginalen.

Tonen är visserligen inte så agiterande här som i de flesta föregående extremistrapporterna och har åtminstone en nödtorftigt vetenskaplig yttre form, vilket möjligen kan tillskrivas Jerzy Sarnecki. Men, för att ta ett exempel: det hindrar inte att den normativa återvändsgränden ”psykisk ohälsa” i detta sammanhang används bland förklaringsmodellerna. ”Samhällets antagonister” inklusive politiska dissidenter impliceras alltså vara sinnessjuka på olika sätt (s. 46). Stämmer detta på ”de autonoma” eller är den redovisade procentsatsen normal för genomsnittsbefolkningen?

Folkhälsomyndigheten uppger att 17% av Sveriges befolkning lider av psykisk ohälsa 2018; 73% gör det inte.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/psykisk-halsa-och-suicidprevention/statistik-psykisk-halsa/vuxnas-psykiska-halsa/

Kategorin ”autonoma” i extremistrapporten har 3,6% psykisk ohälsa (ibid). Om statistiken är pålitlig och jämförbar betyder detta att autonoma lider av psykisk ohälsa i mycket mindre grad än genomsnittsbefolkningen. Kanske det är samhället och inte de autonoma som uppvisar sjukdomstecken? Inget underlag för stigmatisering på denna (eller f.ö. någon annan) punkt alltså. Att patalogisera politiska åsikter är en särskilt värdelös strategi. Se: https://sv.wikipedia.org/wiki/Politisk_psykiatri

Och så skulle jag kunna fortsätta sida upp och sida ner men jag stannar här. Nice try, Institutet för Framtidsstudier!

***

Se även: Experter och Extremister. https://anarchyisorder.wordpress.com/2013/10/09/experter-och-extremister/

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: