Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Anarkisternas Manifest, Lyon 1883. Övers. S. Jacobson 2019.

Vad är anarki och vad är anarkisterna?

Anarkister är medborgare som i ett århundrade där yttrandefrihet hävdats överallt, har trott att det är deras rätt och plikt att vädja om obegränsad frihet.

Över hela världen finns några tusen av oss, kanske några miljoner, för vi har inga meriter mer än att vi säger högt vad folket tänker. Vi är några miljoner arbetare som hävdar absolut frihet, inget annat än frihet, varje frihet.

Vi vill ha frihet; Vi hävdar att varje människa har rätt att göra vad hen vill och på det sätt på vilket hen vill gör det. En person har rätt att helt och hållet tillgodose alla sina behov, utan annan gräns än naturliga omöjligheter och sina grannars behov, vilka måste respekteras lika med ens egna.

Vi vill ha frihet och vi tror att dess existens är oförenlig med förekomsten av någon makt, oavsett vilken ursprung och form det tagit, oavsett om det väljs eller införs, monarkistiskt eller republikanskt, inspirerat av gudomlig rätt, folkrätt, helig olja, eller allmän rösträtt.

Historien lär oss att varje regering
är som alla andra regeringar och att alla är värda detsamma. Bäst är värst. I vissa finns det mer cynism, i andra mer hyckleri, men i botten finns det alltid samma procedurer, alltid samma intolerans. Det finns ingen regering, även de som verkar vara de mest liberala, som inte har i sin lagstiftande arsenals dammoln en bra liten lag om Första Internationalen att använda mot obekväm opposition.

Ondska i anarkisternas ögon finns inte i någon form av regering mer än i någon annan. Ondskan ligger i själva konceptet regeringen. Principen om auktoritet är ondskan.

Vårt ideal för mänskliga relationer är att ersätta med gratis kontrakt, ständigt öppet för revidering eller uppsägning, administrativt och rättsligt skydd och påförd disciplin. Anarkister föreslår att människor lär sig utan regering, eftersom de redan lärt sig att göra det utan Gud.

Anarkister lär också människor att klara sig utan privat ägande. Faktum är att den värsta tyrannen inte är den som låser in dig; det är den som svälter dig. Den värsta tyrannen är inte den som tar dig i kragen, det är den som tar dig i magen.

Ingen frihet utan jämlikhet! Det finns ingen frihet i ett samhälle där kapitalet är monopoliserat i händerna på en allt mindre minoritet, i ett samhälle där ingenting delas lika, inte ens allmän utbildning, som betalas av allmänna medel.

Vi tror att kapitalet är mänsklighetens gemensamma egendom eftersom det är frukten av samarbetet mellan tidigare och nuvarande generationer, och att det borde ställas till förfogande för alla, så att ingen utesluts och ingen kan använda en del av det till nackdel för andra.

Med ett ord är det vi vill ha jämlikhet.
Vi vill ha verklig jämlikhet som frihetens frihet, verklig som det väsentliga preliminära villkoret.
Från var och en enligt hans förmåga; till var och en enligt hans behov.

Det är vad vi vill ha; det är vad våra energier ägnas åt. Det är vad det ska vara, eftersom ingen begränsning kan råda mot krav som är både legitima och nödvändiga. Det är därför som regeringen vill diskreditera oss.

Huliganer som vi är, hävdar vi bröd för alla, kunskap för alla, arbete för alla, oberoende och rättvisa för alla.

***

zola:loki

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: