Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 21/3 2019. Ruskig rostig estetik.

Nu blir jag litet filosofisk för en gångs skull, i väntan på våren. Min självbild är inte grandios. Min person betyder ingenting, det är vad jag gör (och inte gör) som har betydelse och jag har aldrig strävat efter status eller pengar för egen del. ”Det är inte den som har mycket som är rik, det är den som ger mycket” som Erich Fromm sa. Om inte ”världsförbättrare” eller ”altruist” lät mer eller mindre nedsättande skulle jag kanske använda det. ”Det enda du kan förändra är dig själv” säger de amerikanska livscoacherna men det är en stor fet lögn. Tillsammans med mina kamrater har jag redan förändrat en hel del. More to come! En annan värld är möjlig, även här och nu. Och vårdagjämningen infaller idag…

Världen: Turkiets president Erdogan utnyttjar terrorattackerna på Nya Zeeland för att sprida hatretorik i den pågående valrörelsen i landet. Enligt Erdogan ska alla som besöker Turkiet med antimuslimska känslor skickas tillbaka i kistor. Samtidigt talar andra ledande politiker om att världen står inför världskrig (Aktuellt Fokus). Galenskap.

Tagga ner! Nej till krig men gärna en rejäl revolution.

Sverige: Kasper Kalkon-priset 2019. Arkitekturupprorets medlemmar röstar 19 mars fram årets fulaste nybygge. Först bland 15 nominerade är Kv. Sofia,”Rosthuset” i Malmö. Sara Berg (SDS) tycker kritiken är ”bakåtsträvande” trots att byggnadens arkitekter själva säger att ”det ser fult ut”. Är det fula det nya vackra, och så även inom bildkonsten?

https://www.facebook.com/groups/Arkitekturupproret/permalink/1958539640903970/


rosthuset

Jo, du ser rätt – huset är alldeles nybyggt.


Malmö/Lund: Nostalgiskt videoklipp från upproret i Rosengård 2008 (svt) finns här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/se-de-kaosartade-bilderna-fran-2008


Konsten: Robert Crumb, världsledande underground-cartoonist.


r.crumb
Courtesy R. Crumb: Happy Harmonica.

***

Citatet: ”I revolutionen blir varje kamrat en lekkamrat, varje sak en leksak och varje snut ett kadaver. Våra hjärtan är nu en gång för alla granater: I briseringens ögonblick upphävs staten, varan och löneslaveriet”. — Gyllene Flottan i förordet till IS:”Instruktion i vapendragning”, september 1971.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: