Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 20-21/3 2019. Svensk borgarmedia vidarebefordrar Venezuela-oppositionens direkta lögner.

Världen: Den 24 februari rapporterade så gott som alla svenska medier samma sak: Venezuelas regering hade bränt upp lastbilarna med mat och mediciner som USA försökt skicka in i landet. DN:s Henrik Brandao Jönsson beskrev hur han såg ”bilderna som visar hur regimstyrkorna sätter fyr på hjälpsändningarna.”

Det var bara en sak: Inget av detta var sant. New York Times avslöjade nyligen att det var oppositionen som tände eld på lastbilarna. Tidningen har fått tillgång till filmer som visar hur oppositionen sätter eld på lastbilarna genom att slänga molotovs på dem. Vidare skriver New York Times att lastbilarna inte innehållit några mediciner utan tvål och gasbindor.

Det fanns alltså inga bilder som visade hur ”regimstyrkorna sätter fyr på hjälpsändningarna.” Så var fick DN:s Brandao Jönsson det ifrån? Hittade han på? Och varför har inga svenska medier publicerat en rättelse? (Internationalen).

Världen: Ny undersökning: Finländare mer positiva till invandring. En ny undersökning från Näringslivets delegation (EVA) i Finland visar en gradvis positiv förändring i finländares attityd till invandring. ”Det är glädjande, även om det går långsamt. Det är absolut nödvändigt att ha folkligt stöd om Finland vill lyckas med sitt integrationsarbete”, säger Framtidsinstitutets generalsekreterare Bi Puranen (ETC).

Sverige: En man har skjutits av polis i en kranskommun till Göteborg (svt). Mannen är förd till Sahlgrenska, och hans tillstånd beskrivs som livshotande. Ingen av ambulanssjukvårdarna har behövt uppsöka sjukhuset för sina skador. (Texten uppdateras).

Sverige: Varför händer inget i det upprörande Gica-fallet? Redan i februari säger en jurist om Gica-fallet: Domen är en skam för hela samhället. ”Det är en skam för hela samhället att straffen inte blev mer kännbara för de två tonåringar som misshandlade Gica”, säger juristen Kent Ohlsson i en debattartikel (Dagen). Utredningen sköttes amatörmässigt och att inget skadestånd utgått till Gicas familj är helt fruktansvärt respektlöst.

Sverige: Regeringen vill ändra lagen för ordningsvakter (DN). Kan vara hög tid, ja – nota bene om lagen ändras åt rätt håll. Och deras utbildning är ett rent skämt – som Kolbjörn Guwallius har beskrivit i detalj. Se även: Krönikan 7-8/2 2019.

Malmö/Lund: Mer i samma ämne. Livvakten skulle skydda Helle Klein – spred själv hat. I fem helleveckor följde livvakten varje steg som debattören och chefredaktören Helle Klein tog för att skydda henne mot nazister och högerextremister. I höstas tvingades Klein försvinna till okänd ort efter att hon upptäckt att livvakten – från ett av Sveriges största säkerhetsföretag, Avarn Security – själv spridit förakt mot invandrare och våldsförhärliganden på nätet. – Han hatar precis allt jag står för, säger Helle Klein (Expr.). Anlita aldrig Avarn (In)Security!Konsten: Odd Nerdrum.


odd
Courtesy Odd Nerdrum: Floating.

***

Citatet: ”Socialismen är människans positiva självmedvetande.” — Karl Marx, (1818-1883) ekonom, filosof, i: De ekonomisk-filosofiska manuskripten (1844).

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: