Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 17-18/3 (3) 2019. Äggsemplariskt!

Världen. Klimatet. En enorm klimatdemo i centrala Paris under lördagen samlade enligt arrangören 107 000 deltagare (svd). I Sverige bara sura miner från de vuxna. ”De borgerliga gör vad som helst för att slippa rädda mänskligheten” sammanfattar ETC. Tur att det finns medvetna ungdomar!

Världen: En australisk senator är i blåsväder efter att ha skyllt gårdagens terrorattack i NZ på muslimsk invandring. Den 17-årige yngling som knäckte ett ägg mot den australiske senatorn Fraser Annings huvud får gå in gratis på hiphopfestivalen Rolling Loud så länge han lever (svd). Rasistiska politiker är fortsatt impopulära världen över… Ber att få dela ut ett pris till äggkastaren!

guldägg

Sverige: Som väntat hyllar NMR och dess lillführer Simon Lindberg massakern i Christchurch på Nya Zeeland. Avskyvärt. Förbjud NMR! ”Raskriget” måste kvävas i sin linda.

Sverige: Sverigedemokraternas ”framgångar” i valet blev inte oväntat störst i södra Sverige, och SD blev största parti i bland annat Sjöbo, Skurup, Svedala, Svalöv, Höör och Örkelljunga. Partiet har med hjälp av Moderaterna också fått makt och inflytande på flera andra håll; Sölvesborg styrs nu i koalition med M, KD och det lokala Sölvesborg- och Listerpartiet (gp). Som naturaliserad skåning skäms jag.

En tragisk och farlig utveckling – men lyckligtvis finns det också starka motkrafter både inom och utom rikspolitiken. Även hos oss blir rasistiska politiker alltmer impopulära. Antirasismen vinner i längden.

Sverige: Mera SD.En studie vid Handelshögskolan i Göteborg har visat på det självklara. När det sitter SD-are bland domarna ökar risken för personer med arabiska namn att dömas med hela 17 procent. Allt annat skulle förvåna, kan man tycka” skriver Jan Guillou i AB. Det systemet är livsfarligt – hellre lekmän ur allmänheten än politiker i nämnderna! I länder med jurysystem lottar man ut platserna vilket i bästa fall ger ett slumpmässigt urval.

Malmö/Lund: En enig kultur- och fritidsnämnd sa på torsdagskvällen ”ja” till att göra det gamla Glasmästeriet intill Stenkrossen till det nya Teater Sagohuset. (SDS). Ja det var på tiden, jag har tappat räkningen på hur många decennier de har fått vänta. Grattis i alla fall!

Konsten: Peter Frie. En av hans tidlösa, meditativa landskapsmålningar.


peter frie bukowski

Courtesy Peter Frie.

***

Citatet: ”…fiolen kvider som ett plågat hjärta; melankolisk vals och disig svindel…”
— Charles Baudelaire.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: