Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 15-16/3 2019. Greta får Nobels fredspris?

Världen: I morgon fredag fortsätter klimatstrejken över hela världen med ”Global Strike for Future”. Den sprider sig – och klimatförnekarhögern förfasar sig. Hittills är klimatmanifestationer registrerade i 1 325 städer i sammanlagt 98 länder. Heja Greta! Nu är du också nominerad till Nobels fredspris. https://www.etc.se/ledare/hogern-angriper-barnen-som-strejkar-klimatet

Världen: Snart är det den ärorika Pariskommunens jubileum – 18 mars till Louise_Michel2_colorized_photo28 maj 1871. Det första stora försöket till socialism och självförvaltning. Första Internationalen deltog och deras berömda hymn skapades här. Det fungerade också, fram till dess att Thiers och Staten grep in och dränkte Kommunen i blod: 30 000 mördades och resten deporterades till kolonin Nya Kaledonien, däribland anarkisten Louise Michel (bilden t.v.). Tillbaka i Paris några år senare införde hon anarkismens svarta fana. ”Det är makten som är förbannelsen och det är därför jag är anarkist!” Här är en artikel om Michel på sv.wikipedia som jag varit med och redigerat; den blev helt ok till sist tycker jag.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Louise_Michel

Världen: En 28-årig högerextrem terrorist, Brenton Tarrant, dödade minst 49 personer  vid skjutningen mot två moskéer i Christchurch på Sydön i Nya Zeeland i dag. Det uppger polisen vid en presskonferens (svt). Avskyvärt.

Sverige: Säpo har i sin årsrapport upptäckt att det finns en hotbild mot Sverige.  Jajamän. Men inte IS-återvändarna och inte nazisterna. Utan Kina och Ryssland! Spetskompetens där.

Malmö/Lund: AFA Skåne: På lördag arrangerar det fascistiska partiet Alternativ för Sverige en kickoff inför EU-valet i Köpenhamn. Våra kamrater på andra sidan sundet kallar till samling! Saturday at 2:30 PM – 5:30 PM. Center Blvd. 5, 2300 København.

https://www.facebook.com/events/2363004280650684/ …


alle


Malmö/Lund: Lunds kommun har JO-anmälts efter att en privatperson inte fått ut handlingar som den begärt. Enligt anmälan ska en av kommunens förvaltningar vägrat lämna ut begärda handlingarna och inte heller motiverat varför handlingarna inte lämnats ut (Lokaltidnngen Lund). Vad är det för hemligheter ni ruvar på, Lunds Kommun?

Konsten: Commune de Paris. Samtida illustration.


pariskommunen.18 mars 1871 – 28 maj 1871jpg

***

Citatet: ”Eftersom det verkar som så att det hjärta som bultar för frihet endast har rätten till en kula av bly, tar jag också min del. Om ni låter mig leva skall jag aldrig sluta ropa efter hämnd, och jag skall hämnas mina systrar och bröder. Jag har inget mer att säga. Sätt igång, mörda mig!” — Louise Michel, (1830-1905) kommunard, till domaren i rättegången mot Pariskommunen 1871.

***

2 kommentarer på “Krönikan 15-16/3 2019. Greta får Nobels fredspris?

 1. Björn
  15 mars, 2019

  Sverige: Säpo har i sin årsrapport upptäckt

  Från Säpo är det ju inget annat att vänta.Men varför är medierna så totalt enögda säger bara det som är dåligt för Ryssland och Kina utan att se till båda sidor.
  För Rysslands del är det ju Krim som anekterades utan protester.Vid den tiden
  var Ukraina ett riktigt Nazist näste och massakern i Odessa har varit helt tyst om.
  Gällande Kina är att det är en diktatur men tittar man närmare efter så är det ett urgammalt sätt att filtrera fram de allra bästa tar minst 20 år innan man når toppen genom visa toppreultat och ingen i världshistorien har förbättrat sitt folks standard
  så mycket på 20 år.Det låter som de flesta kineser sitter i fängelse men sitter fler i USA än Kina trots skillnaden i folkmängd.Varför helt tyst om USA´s lögner och
  brott mot mänskligheten.

  Björn

  Gilla

  • Konst & Politik
   16 mars, 2019

   Hej Björn! Om Ryssland och Kina: Det verkar som man kritiserar av gammal vana, faktiskt. En del kritiker verkar leva kvar i tiden före 1989…Kineserna jobbar utefter ett 10.000-årsperspektiv, och redan nu är dom i kapp USA ekonomiskt. Fast där kommer att behövas en kulturrevoluton till, eller flera. Ryssland är bara sorgligt och inte farligt- men det är ju Sveriges ärkefiende av tradition. USA: du har helt rätt. Det är det största hotet mot mänskligheten och världsfreden – i synnerhet under galningen Trump. Och inget av detta har Säpo begripit. Dom fortsätter att spana på Allt åt Alla och att passa upp på NMR.

   Se även. https://anarchyisorder.wordpress.com/2016/08/14/usas-krig-och-invasioner-lista/

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: