Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 7/3 2019. Reform eller Revolution?

Världen: Gula Västarna protesterar för den 16:e veckan i följd. Dom ger sig inte. Mer än 40 000 demonstrerade i Frankrike för den 16: e lördagen i rad. De protesterande marscherade fredligt på lördagen – bara för att bli tårgasade av polisen i Bordeaux och Paris. I Paris marscherade demonstranter från Triumfbågen till Place Denfert-Rochereau. Stora delar av Paris var avspärrat av tusentals poliser, särskilt runt presidentpalatset och statliga byggnader. (Anarchimedia). We’re coming closer! La lutte contnue!

Sverige: Reformisternas reformer (Flamman).

1. Nytt ekonomisk-politiskt system:
Överskottsmålet skrotas, en statlig investeringsbank inrättas och Riksbanken inför ett sysselsättningsmål inom ramen för penningpolitiken. En elektronisk krona inrättas, för att ”vrida makt ur händerna på ett banksystem som numera är direkt samhällsskadligt.”
2. Nytt skattesystem:
Höjda kaptialskatter, införandet av fastighetsskatt, arvs- och gåvoskatt och enhetlig mervärdesskatt. Skärpta åtgärder mot skattesmitare.
3. Nytt pensionssystem:
Pensionerna höjs med 5000 kronor i månaden för de med lägst inkomst.
4. Ny social bostadspolitik:
Staten ska ta ansvar för bostäderna. Den statliga investeringsbanken ska ge ut obligationer för grönt bostadsbyggande. Ett statligt bygg- och fastighetsbolag inrättas.
5: Nytt demokratiserat arbetsliv:
Arbetstiden förkortas stegvis ned till 35 timmar i veckan, från dagens 40. Arbetstagarinflytande och personalägande ska stärkas.
6: Ny välfärds- och regionalpolitik:
Vinster inom offentligt finansierad verksamhet stoppas. Staten ska äga all samhällsbärande infrastruktur. Kommunalskatten ska vara enhetlig och det kommunala utjämningssystemet ska göras om med sikte på detta.
7. Ny grön reformism:
Ett nytt ”omställningsråd” inrättas, direkt underlydande statsministern. Massiva statliga investeringar, med sikte på ett hållbart klimat, ska göras i ny teknologi, transporter, byggande, jordbruk samt koldioxidinfång.

SKP kommenterar: Lägg alla illusioner åt sidan och titta på verkligheten såsom den faktiskt ser ut. Det finns inga alternativ inom det kapitalistiska systemet, det enda alternativet är ett helt annat system! https://riktpunkt.nu/2019/02/varfor-reformisterna/

Sverige: Hamnarbetarna sjunger glada visor och äter tårta. Ni vann! Hjältar allihop! <3. Enighet och solidaritet är en ostoppbar kraft. Harry Isaksson sa om den stora gruvstrejken 1969:

”Det är egentligen det som är det viktiga med strejken, att civilkuraget ökar så enormt. Arbetarna får klart för sig vilken jävla betydelse klassen har, hur beroende bolaget är. Bolagsgubbarna är som gökungar – vi matar dom. Dom är inträngare och puffar vi dem ur boet klarar dom sig inte. Under en strejk kommer man underfund med att man har makt”.   — Harry Isaksson (1927-2007)  i Malmbergets Strejkkommitté 1969.

Och hamnarbetarna behövde bara göra sig stridsberedda så gav sig arbetsköparen. Magnifikt.

Sverige: I en intervju med Dagens Nyheter säger Moderaternas partiledare Ulf Klistersson att han inte utesluter att ta makten med stöd av Sverigedumokraterna i framtiden (svt). Låter som ett eko av AKB. Bruna blocket. Mordiska Motståndsrörelsen kanske också är intresserad?


observatoriet

Malmö/Lund: Sa-a-a-akta maler de kommunala kvarnarna. Gamla Observatoriet har stått tomt i 14 år. Gör det till ett tibetansk-buddhistiskt tempel och ashram! Det vore något att vara stolt över. Och gissa om Dalai Lama skulle bli glad nästa gång han gästar Lund?

Konsten: C M Koseman.


c m koseman

Courtesy C M Koseman: Exobiologi. En del påminner faktiskt om politiker, eller?

***

Citatet: ”Anarkismen är tillämpandet av anarkistiska principer i den sociala vardagens verklighet. Anarkismens väg är att stimulera krafter som påverkar samhället i en frihetlig riktning.” — Sam Dolgoff (1902-1990)..

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: