Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 26-27/2 2019. Sann konst blir oförgänglig.

Världen: I USA har vänstern med Alexandria Ocasio-Cortez i spetsen lagt fram ett förslag på en grön ”New Deal”. Resolutionen är en av de mest ambitiösa klimatsatsningarna någonsin och liknande förslag dyker nu upp på flera håll (Flamman).

Sverige: Tiotal misstänkta i Säpo-utredning av hemligt nätverk inom militären. Försvarsminister Peter Hultqvist är informerad om fallet.

Malmö/Lund: Lund är en medeltida kulturstad med vänlig vänsterprofil; Staffanstorp, Lomma och Vellinge är däremot lätt pinsamma villasamhällen med tveksam människosyn. Philip Sandberg (L) är en främmande fågel i Lund och vi får hoppas han inte blir långvarig; här drömmer vi om en stad utan liberaler. Och utan SD:are förstås.

Konsten: Den trovärdiga verklighetsframställningen
är inte längre konstnärens främsta uppgift, påstod nyligen Carolina Söderholm i SDS. Fel. Det figurativa måleriet ratas visserligen för tillfället men har därför bildad eget paradigm och kánon, kitsch, som är överlägsen nutidskonsten.

Det nya kitschbegreppet har ingenting att göra med hötorgskonst, med gråtande barn och fiskargubbar, utan representerar istället vår tids mest avancerade bildkonst som inte berörs av tillfälliga konjunkturer utan siktar på evigheten, med virtuos teknik och romantiskt patos. Odd Nerdrum, Johan Patricny, Jonny Andvik, John Alexander, Guillermo Lorca och Mattias Sammekull, den tidlöse Peter Frie, akvarellkonstens förnyare Lars Lerin eller färgfotografen Fabian Oefner; Karin Broos kvinnor vid vatten, den vänsterpolitiska Berlinbiennalen 2012 eller den allmänt uppskattade och färgstarka gatukonsten.

Det får räcka så med exempel.
Den anemiska och akademiska nutidskonsten kommer inte alltid att dominera. Endast det moderna kan bli omodernt. Nedan en målning courtesy Odd Nerdrum.


odd

***

Citatet: ”Sann konst blir oförgänglig”  — Ludwig van Beethoven.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: