Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 25-26/2 2019. En trygg stad utan våldsmonopol. Stoppa gruvbrytningen på Österlen!

Världen: I en intervju med Vermont Public Radio förklarar Bernie Sanders att han ställer upp för att erbjuda ett verkligt motstånd mot Donald Trump och för att få en möjlighet att genomföra sina progressiva idéer om sådant som sjukvård för alla, höjd minimilön, avgiftsfri offentlig högre utbildning, minskade studieskulder och en miljö- och klimatpolitik värd namnet (Internationalen). Bernie for President! Och helst med Alexandria Ocasio-Cortez som utrikesminister.

Världen: Kurderna har tillfångatagit 800 IS-krigare och nu diskuteras vad som ska hända dem. Det rimligaste vore väl en internationell krigsförbrytarprocess, som i Nürnberg 1945-46 eller i Haag efter kriget i forna Jugoslavien. Först därefter kan en eventuell utväxling ske. Att släppa dem eller låta dem återvända till sina hemländer kommer inte på fråga. Med barnen är det en helt annan sak – där gäller FNs Barnkonvention.

Sverige: Boende och företagare på landsbygden drabbas nu av Sveriges orimligt liberala regler för prospektering och gruvletning. En ålderdomlig lagstiftning gör att utländska bolag, till låg kostnad, får koncession att leta mineraler på exempelvis Sveriges kanske bördigaste odlingsområden, skriver Palle Borgström, förbundsordförande LRF (svd). Men i Januariöverenskommelsen mellan partierna ingår faktiskt ett förbud mot prospektering. Är det bara jag som upptäckt detta?

Per Tryding tycker tydligen att gruvbrytning i Österlens pastorala landskap är en välgärning, för – klimatet. Med mera. WTF?! Här finns vanadin och då ska det exploateras. Det ska göras styva pengar, spridas gifter och djupa sår i naturen. Den som sett Hasse Alfredssons film Änglamark känner igen sig. Då var hotet fiktivt, idag är det verklighet. Stoppa omedelbart planerna på gruvbrytningen i Österlen!

Malmö/Lund: Polischef Patrik Isacsson säger att Lund är en trygg stad. Ja, sånär som på poliser och ordningsvakter, då stämmer det.

Konsten: Maystra. Absolut perfekt.


Maystra

Courtesy Maystra: Diamantregn. Vektorgrafik.

***
Citatet: ”Kapitalismen kan inte ‘övertygas’ att begränsa tillväxten mer än en mänsklig varelse kan ‘övertygas’ att sluta andas. Försök att implementera ‘grön’ kapitalism, att göra den ‘ekologisk’ är dömt av systemets natur ty det är ett system som kräver oändlig tillväxt.” — Murray Bookchin (1921-2006) grön anarkist, inspiratör till Abdullah Öcalan och revolutionen i Rojava.
:
***

Övrigt:  Just nu läser jag Jonas Lundström: Batongerna slår neråt. BoD 2016. Den är ruskigt bra. Boken är en kritisk granskning av brottsbekämpandet som praktik och idé. Här flätas författarens egna aktivistiska möten med ordningsmakten samman med vetenskaplig forskning och aktuell samhällsdebatt. Polis, fängelser, domstolar och andra aspekter av brottsbekämpandet diskuteras både i relation till dagens samhällsutveckling och historia. Boken är inte minst förankrad i kritisk kriminologi och polisforskning, och erbjuder med hjälp av dessa vetenskapliga perspektiv en kritisk helhetsblick på rättssystemet. När jag skrev min poliskritiska artikel på denna blogg saknade jag en svensk motsvarighet till Kristian Williams ”Our Enemies in Blue”. Och här är den nu. Utomordentligt väldokumenterad med noter, litteraturförteckning och register. En prestation. Rekommenderas!

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: