Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 16-17/2 2019. Bästa landet för kvinnor.

Världen: Nytt läkemedel ger hopp om att slippa minnesförlust på ålderdomen. Forskare i Toronto tror att drogen också kan hjälpa dem med depression, schizofreni och Alzheimers (The Guardian).

https://www.theguardian.com/science/2019/feb/14/new-drug-hopes-reversing-memory-loss-old-age-depression-schizophrenia-alzheimers

Sverige: Sverige är det bästa landet för kvinnor visar en ny undersökning av U.S. News & World Report. Bra – men allt är förstås relativt och situationen är väl inte exemplarisk här heller.

Sverige: Greta Thunbergs klimatstrejk har fått internationellt genomslag: ungdomar över hela världen följer hennes exempel och det är fantastiskt. Men det obehagliga (som inte Greta kan rå för) är att sådana som Blondinbella nu vill tjäna pengar på henne samtidigt som hon lägger upp badbilder från en weekendresa till Qatar. SvD tycker att denna kombination är bra. Men sanningen är att den fossilerade kapitalismen måste bort om klimatet ska kunna räddas. Och om vi har riktig tur utvecklas det hela till en världsrevolution; först då är den existentiella krisen under kontroll. Det finns nämligen ingen klimatvänlig eller grön kapitalism, den är naturens fiende nr 1.

Sverige: Svenska Simförbundets ordförande Ulla Gustavsson har fått avgå efter att hon kritiserat idrottande flickor med slöja. Då går Ann Heberlein (m) ut i SvD med budskapet att hon har rätt och förespråkar ett slöjförbud. Aktuellt Fokus gör därpå nästa scoop: Svenska Simförbundet länkar till nazisajter på sin hemsida.

Malmö/Lund: Gini-koefficienten som mäter ekonomisk jämlikhet har stigit till 0,32 i Sverige under 2017. Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Sedan år 2011 har gini-koefficienten ökat i nästan alla kommuner. I Malmö ligger gini-koefficienten på 0,34, alltså marginellt högre än rikssnittet (Malmö24).

Konsten: Leonardo da Vinci (1452-1519).


Leonardo_da_Vinci_-_Female_head_-_wikiKitsch

Courtesy Leonardo da Vinci: Kvinnohuvud.

***

Citatet: ”Historia: en vanligen falsk redogörelse för oviktiga händelser orsakade av övervägande opålitliga härskare och mestadels dumma soldater”. —Ambrose Bierce (1842-1914).

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: