Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 15/2 2019. Hatet mot de fattiga.

Världen: Trump har utlyst ”nationellt nödläge” för att kunna bygga sin mur mot Mexico. ”Att utlysa ett nationellt nödläge är en laglös handling, ett grovt missbruk av presidentmakten och ett desperat försök att avleda alla från det faktum att president Trump bröt sitt löfte om att få Mexiko att betala för muren”, säger kongressens talman (AB). I ett ”nationellt nödläge” (som bara Trump upplever och ingen annan)  kan han flytta runt pengarna i budgeten efter eget behag. Diktatorsfasoner.

Världen: Den amerikanska kongressen stöder inte en militär inblandning i Venezuela, klargör demokraten Eliot Engel, ordförande i representanthusets utrikeskommitté, sedan president Donald Trump antytt en sådan utveckling (GP).

Världen: En ny upphovsrättslag för internet har beslutats i EU. Den gäller inte memes, giffar o.dyl. Spridning av utdrag ur journalistiska texter, så länge de är ”väldigt korta”, kommer inte heller hindras, exempelvis denna krönika. Wikipedia kommer också att undantas av den nya lagen, detsamma gäller andra icke-kommersiella sajter, som Konst och Politik. Nystartade företag kommer inte behöva betala lika höga avgifter som de mer etablerade.

Sverige: Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Axel Josefsson (m) tycker att det är bra om fler fattiga inte har råd att åka kollektivtrafik. I en intervju kallar han det till och med för “effektivt” (Aktuellt Fokus). Hatet mot fattiga slår nya rekord.

Sverige: Sverigedemokraternas vice ordförande i Hjo, Rickard Milton, har vid två tillfällen kört rattfull i USA och gripits av amerikansk polis (AB).

Malmö/Lund: Akademiska Hus satsar 10 miljoner om året på konsten (SDS). Bra! Men 1 %-regeln måste alltid gälla som en nedre gräns.

Konsten: Salvador Dali.


Salvador Dalí, Flores Surrealistas, 1938

Courtesy Salvador Dali: Flores Surrealistas, 1938.

***

Citatet: ”Polisen används för att förtrycka folket. Det håller inte länge till. De rika blir rikare och de fattiga fattigare. Det kommer att leda till att proteststormen ökar, det kommer att leda till uppror./…/Vi måste erkänna att polisen har använts på ett felaktigt sätt. Så var det under tyska ockupationen under andra världskriget, så var det på militärjuntans tid och så är det i dag. Det kan inte vara vår uppgift att lyda politikernas order när de bara vill skydda de besuttna”. — Polischefen i Aten, Christos Fotopoulos, intervjuas under Euro-krisens revolter.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: