Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 7-8/2 2019. Gica-fallet fortsätter att uppröra. Blir det en värdig upplösning?

Världen: Trump bekräftar nu att mötet med Kim kommer att hållas 27 och 28 februari i Vietnam. De exakta detaljerna för mötet har tidigare inte varit kända.

Sverige: Nu ändrar rättsläkaren sin bedömning av hur det gick till när Gica miste livet, en bedömning som hade stor betydelse för den friande morddomen, rapporterar P4 Jönköping. Efter att professor och överläkare Roland Andersson slagit larm till åklagaren om att bedömningen kan ha varit felaktig har rättsläkaren ändrat sig om det snabba förloppet mellan att skadorna på Gica uppkom till dödsfallet.

Man kan bara hoppas att detta leder till fällande dom
eftersom ingen annan än de två pojkarna kan ha tillfogat Gica de dödliga skadorna. Om pojkarna bedöms vara gärningsmännen kan rätten också besluta om skadestånd till Gicas familj, vilket nu är det mest påkallade i detta mål. Jag fortsätter att noga följa detta fall.

Sverige: De två ”ordningsvakter” i Sthlms T-bana som roade sig med att släpa omkring en höggravid färgad kvinna på perrongen, under vilda protester,  har nu tagits ur tjänst.  ”Jag trodde mitt barn skulle dö i magen” sa den misshandlade kvinnan efteråt. Det är lätt att begripa om hon blev rädd – allt för många ordningsvakter och poliser är rasister. Här behövs tydligen en större upprensning av olämpliga element. Läs Kolbjörn Guwallius‘ utmärkta bok ”Ordningsvakter”! Träskmänniskor.

Sverige: En av de få saker jag uppskattar med USA – förutom den svarta musiken – är frånvaron av åldersdiskriminering. Så verkar det åtminstone. Varför det är så vet jag inte säkert; dom har ju en uppsjö av andra diskrimineringsproblem. I Sverige däremot är det mycket vanligt. ”Att sortera bort någon på grund av ålder är minst lika vanligt som att göra det på etniska grunder”, säger Magnus Carlsson som forskar på området. Själv hade jag lyckan att arbeta sista tiden på underbara India Däck Bokcafé i Lund, och där finns inte spåret av någon diskriminering. Det gäller att hitta sin nisch i tillvaron. Och ”Ryktet om min bortgång är betydligt överdrivet” (Mark Twain)  🙂

Malmö/Lund: Kostnaden för att ge Lunds hemlösa tak över huvudet
ökade förra året med åtta miljoner kronor till över 21 miljoner. De vuxna hemlösa har blivit fler. Diakonicentralen möter de mest utsatta (SDS). ”Somliga går i trasiga skor, säg vad beror det på?” (Cornelius Vreeswijk).

Malmö/Lund: På onsdagskvällen klubbade kommunstyrelsen i skånska Staffanstorp igenom ett förslag om lokalt tiggeriförbud, skriver Sydsvenskan.

Konsten: Odd Nerdrum.


mother-and-daughter

Courtesy Odd Nerdrum: Mother and daughter.

***

Citatet: ”Endast anarkisten kan känna sig själv levande, för anarkisten är unik bland människor. Det är den ende vars uppskattning av livet har sin källa i sig själv, fri från utomstående auktoriteters orena inblandning”. – Emile Armand, individualanarkist (1872-1962) I: ”Se sentir vivre”, 1910.

***

4 kommentarer på “Krönikan 7-8/2 2019. Gica-fallet fortsätter att uppröra. Blir det en värdig upplösning?

 1. gatuduvan
  7 februari, 2019

  Hej!! Fortsätt min din grymma blogg!! En given punkt i min vardag! BIG UP!https://open.spotify.com/album/68MZG3KIqAxV2niH3NnFSj?si=Dd99QkAqSX2iytXmJOjxrQ

  Gilla

  • Konst & Politik
   7 februari, 2019

   Tack kära Gatuduvan! Du förgyller min tillvaro. ❤

   Gilla

   • gatuduvan
    9 februari, 2019

    Åhh vad glad jag blir för dom värmande orden!! Måste säga detsamma om dig! Din blogg är väldigt viktig som motvikt i dessa tider!!

    Gilla

   • Konst & Politik
    9 februari, 2019

    Love & Respect Gatuduvan. Keep the good work!

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: