Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 21-22/1 2019. Trump håller administrationen som gisslan. Upp med hakan, kamrater!

Världen: 95 procent av NASA tvingade att stanna hemma — Trumps nedstängning skadar väsentlig forskning. USA:s statsapparat är stängd. Tusentals forskare måste lämna sina jobb och på NASA finns det en ovisshet om framtiden. Ingen forskning får utföras (svt). Trump har som president skaffat sig alla befogenheter man tänker sig att en diktator har – och nu häller han hela samhället som gisslan för att tvinga igenom den idiotiska Berlinmuren mot Mexico. En kolerisk treåring vid makten i världens största ekonomi… 😦

Sverige:: Ni kanske tror jag är megaloman
, men faktum är att jag ser tecken på att min lista ”300+ SD-skandaler” har gjort ett visst avtryck, både direkt och indirekt den senaste tiden, till och med EBT verkar ha läst den.  För att vara en enskild och litet okonventionell och spretig blogg är min plattform numera ganska stor. Det gläder mig att också ”Kapitalismens brott mot mänskligheten”,Ur Högerns och Moderaternas historia”och ”USAs krig – lista” läses av många. Och så Krönikan förstås. Budskapet når ut. Tack ❤ till mina besökare!

Sverige: I morgon måndag är det superblodmåne nämnde vi innan. Fullmånens inverkan är också intressant. Inte bara tidvattnet och djurliv påverkas. En studie gjord i Schweiz 2013 visade att det tog försökspersonerna längre tid än vanligt att somna och att de sov kortare än vanligt vid fullmåne. Vid en liknande studie som gjordes ett år senare i Göteborg kom forskarna fram till ett liknande resultat (svt). Jag upplever själv en speciell, litet dirrande känsla vid fullmåne och drömmer ovanligt mycket den natten, men det varierar väsentligt hur mottaglig man är. Strunt i det – blodmånen är väldigt vacker.

Malmö/Lund: ”Skånes arbetsmarknad är fortsatt stark” (24Malmö).Under förra året minskade arbetslösheten i Skåne och var i december 9,4 procent av arbetskraften. Det kan jämföras med 10 procent ett år tidigare. Men trots minskning ligger Skåne fortfarande en bra bit över rikssnittet, enligt Arbetsförmedl/nedr/ingen. Varje arbetslös är en för mycket, och med den toknyliberala regimen kommer det säkert att öka. Staten och jag är fiender. Expect Resistance!

Konsten: Nikolay Dobrovolsky (1837-1900).


irkutsknikolaydobrovsky

Courtesy Nikolay Dobrovolsky. Irkutsk, bl.a. känd som Bakunins förvisningsort i Sibirien och som  Rysslands kallaste stad. En storslagen vinterbild, inte sant? Läs gärna om Bakunins jorden-runt-flykt från Sibirien här: https://anarchyisorder.wordpress.com/2011/12/25/bakunins-flykt-fran-sibirien-1861/

***

Övrigt: Upp med hakan, kamrater! Tiderna kommer att förändras, det vet man alltid. Vi ska nog med gemensamma krafter ta ner dem på jorden.

***

Citatet 1: ”Yrkesljugare”. —Albin Amelin, arbetarkonstnär, om politiker.

Citatet 2: ”Det är ens skyldighet att hålla glädjen levande. Det kan vara tungt, men man måste försöka. Om man ger upp och drunknar i sorgen, ökar man världens elände.” — Tage Danielsson, komiker och författare (1928-1985.)

***

Mediatips: Svt Dokumentär är en glädjekälla
som ni säkert vet. Men nyss lyssnade jag av en P3 dokumentär om spelet kring Manhattan-projektet, den första atombomben. Intressant. Kärnfysikens creme de la creme föstes ihop på en ensligt belägen och hemlig fastighet i öknen, Oppenheimer, Einstein & Co. Lös problemet! Man fruktade att Hitler skulle komma först med detta vapen, men när Tyskland förlorat kriget fortsatte man av bara farten fast man borde lagt ner. Och så måste man ju prova den i verkligheten! Resten vet ni. Och på P3 finns även dokumentären om ockupationen av Mullvaden, och…ja testa själv! Public Service gör det gediget. Och nätet är ju alltid nätet, på gott och ont. Tipsa mig gärna om ni gör ett fynd!


sp2

***

 

2 kommentarer på “Krönikan 21-22/1 2019. Trump håller administrationen som gisslan. Upp med hakan, kamrater!

 1. Offer
  20 januari, 2019

  https://anarchyisorder.wordpress.com/2017/11/22/kronika-23-24-11-2017-antisemitismen-okar-i-polen/

  Hejsan! Kan du ta bort åldern på den aktuella flickan när det gällde en våldtäkt inom SD? Lätt att identifiera och personens identitet har läckt ut…. snälla!!

  Gilla

  • Konst & Politik
   20 januari, 2019

   Hej liamsparrows! Det har jag gjort nu, det står bara ”flicka”. tack för att Du påpekade detta. Uppgiften kom från tidningen så den är tyvärr redan ute. Ha det bra!

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: