Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 10-11/1 2019: Dyr tandvård blir nu ännu mycket dyrare. En heltäckande tandvårdsreform nu!

För er som inte varit på denna blogg tidigare. Vad är Krönikan? Jo, en nyhetssammanfattning där jag citerar det som intresserar mig ur nyhetsflödet, med källa, och därpå min egen kommentar samlat under rubrikerna ”Världen” ”Sverige” och ”Malmö/Lund”. Ibland översätter jag från utländsk vänsterpress. Sist kommer avdelningen ”Konsten” med en kort kommentar till en bild, som kan vara en målning, ett annat konstverk eller en satirteckning, även här med källangivelse, Public Domain eller eget verk.

Världen: I sitt Tal till Nationen
som det så högtidligt heter levererade Trump nya lögner och halvsanningar (som New York Times noga gått igenom i sin faktakoll) till stöd för sitt förnedrande murbygge på gränsen till Mexico. Samtidigt håller han 800.000 statsanställdas löner som gisslan. En skurk och en utpressare som amerikansk president; det är som en reminiscens av inbrottstjuven Richard Nixons dagar.

https://www.nytimes.com/2019/01/08/us/politics/trump-speech.html

Sverige: 24 moderatledda kommuner svarar i en enkät från Dagens Samhälle att de vill förbjuda tiggeri på sin ort (Dagens Samhälle). Avdragsbidragen Rut och Rot borde i första hand avvecklas – tiggarna är verkligen inte inte det ekonomiska samhällsproblemet!

Sverige: Peter Kadhammar vilseleder. I AB har han gjort sig känd för att hetsa mot anarkister med felaktiga historiska paralleller, och gör nu sålunda ännu en gång: https://www.aftonbladet.se/a/0EapOE/de-misstankta-terroristerna-visar-att-vi-lever-som-pa-1800talet  Det finns inga som helst likheter mellan anarkism och al-Qaida, varken på 1800-talet eller idag. Vad har Kropotkin, Tolstoj, Godwin och Allt åt Alla  med detta att göra? Och t.om. militant klasskamp och tyrannmord å ena sidan och religiös fascism å den andra är som de pålästa inser två helt olika och motsatta fenomen. Varken historien eller samtiden verkar vara begriplig för denne charlatan. Jag skakar på huvudet med en lätt suck åt denna hans betydelsefulla obetydlighet.

Dagens anarkism är liktydig med organisering, kärlek, frigörelse, direktdemokrati och rättvisa – något liberalerna med sin solkiga historia aldrig stått för. Ni kan förtala oss så mycket ni nånsin förmår men vi kommer ändå att vinna. Anarkister är inte oprovocerat våldsbenägna – vilket man verkligen inte inte kan säga om bombliberalerna. För varje människa som blir anarkist tar samhället ett steg framåt.

Malmö/Lund: Så mycket dyrare blir ditt besök hos Folktandvården: En undersökning kostar nu närmare en tusenlapp. Sedan den 1 januari är det betydligt dyrare att gå till Folktandvården. Att bara laga ett hål i en tand ökar med nästan en tredjedel och kostar nu 975 kronor.

Alliansen såg i sin budget ett behov av att öka taxorna med 15 miljoner kronor. Folktandvården valde att höja med cirka 50 miljoner kronor. – Vi är oerhört kritiska till detta. Det kommer att spä på det faktum att tandvård till stor del är klassbaserat, människor med låga inkomster avstår tandvård som de är i behov av. Vi är bekymrade och detta är ingen bra politik, säger oppositionsrådet Henrik Fritzon (S) till Kristianstadsbladet.

Redan tidigare var tandvården alldeles för dyr. Tandvården borde i stället vara gratis. Göran Persson (s) utlovade en tandvårdsreform redan för länge sedan ”för att man inte ska kunna se klassen i munnen” men det blev det inget av. Nu är underklassens tänder snart ett minne blott. ”Dom kan väl leva på flytande föda i stället” som Marie Antoinette kunde ha sagt.

Samtidigt går statsbudgeten med 80 miljarder i överskott. Skamligt S! Skamligt, Alliansen! En heltäckande tandvårdsreform nu! Ännu en tid kan vi bitas.Konsten: Eugene Jansson (1862-1915).


eugene janson 1862-1915
Courtesy Eugene Jansson: Demonstrationståg.

***

OBS! Nu finns vissa av mina målningar också på Pinterest: https://www.pinterest.se/konstochpolitik/pins/

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: