Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 3/1 2019: Historien är definitivt inte slut.

Världen: Jag såg att någon jämförde världsläget i politiken mellan 1960-talet då ¾ av jordens befolkning hade ett ”kommunistiskt” styre och 2010-talet då samma ¾ har auktoritära högerregimer. Det är visserligen en stor skillnad som jag minns det, men den bilden är nog en aning överdrivet mörk och behöver kanske nyanseras. Vänsterns hegemoni var ett faktum. ”Kommunismen” hade ju ett helt östblock samt Kina bakom den s.k. järnridån, men socialism förekom mycket sparsamt där och fanns framförallt i Tredje Världens befrielserörelser. Dessutom existerade fascismen även på 1960-talet i Francos gestalt, sedan tillkom Grekland, Pinochet och juntan i Argentina. Under 1980-talet varnade vi för en kommande högervåg och tyvärr blev det så.

I vår tid brer auktoritära och fascistiska regimer ut sig som Hübinette säger, det är sant. Men det finns också en vänstervåg i USA och ett motstånd i Frankrike och närliggande områden. Revolutionen i Rojava är en glädjekälla, liksom #metoo. Den obsoleta stalinismen har ersatts av en synnerligen livaktig och radikal frihetlig socialism. Den nödvändiga klimatomställningen kommer att förändra mycket – i enlighet med vänsterns önskemål – och nyliberalismen sjunger av allt att döma äntligen på sista versen. Läget är allvarligt men inte hopplöst. Historien är inte slut, den rullar på. Jag törs ändå säga till barnbarnen att jag kämpade för en bättre värld in i det sista. Och det är vad som betyder något.

Världen: Två kvinnor har lyckats ta sig in till det hinduiska templet Sabarimala i Indien. Det är första gången kvinnor besöker helgedomen sedan en domstol hävde ett besöksförbud för kvinnor mellan 10 och 50 år. Fram till nu har alla försök av kvinnor att nå templet i delstaten Kerala stoppats av konservativa hinduiska grupper som omringat templet (GP). Keralas kommunistparti stöder avskaffandet av kvinnoförbudet som föråldrat och irrelevant. Dags att modernisera hinduismen!

Sverige: Partierna har inte lyckats nå någon politisk uppgörelse om en ny regering under jul- och nyårshelgerna. Arbetet pågår fortfarande, är beskedet från statsminister Stefan Löfvens (S) medarbetare. På fredag ska talmannen få nästa rapport (SvD). Det intressanta är att det verkar gå ganska bra för Sverige även utan någon regering alls. Varför inte göra det regeringslösa tillståndet permanent? Så kunde det bli plats för ett verkligt direktdemokratiskt folkstyre i stället!

Malmö/Lund: Lus går i #metoo:s fotspår och lägger extra krut på studenters psykiska hälsa, skriver Sydsvenskan. ”Nu är det färdigdiskuterat och dags för konkreta åtgärder. Lunds universitets studentkårer väljer att gå i #metoo:s fotspår och lägger även extra krut på att försöka få stressade studenter att må bättre” (SDS).


Konsten: Indiska templet Sabarimala.sabarimala-1

 

***
Citatet: ”Det finns någonting hos anarkister som gör att de inte tappar modet ens under de svåraste perioderna i historien”. — Alfredo M. Bonanno (f. 1937), anarkist.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: