Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 30/12 2018: Systrar 1968.

Världen: ”Sverige hoppas hindra offensiv mot kurder” skriver AB. Sverige har träffat de andra länderna i FN:s säkerhetsråd för att lufta oron kring den förändrade situationen i Syrien.Mötet skedde på svenskt initiativ och handlade främst om Turkiets planer på en militär operation mot kurder (AB).

Bra, Margot! Fortsätt så. Rojava och YPG behöver all hjälp man kan få, av varje slag. Stryk PKK från terrorlistan till att börja med. Både diplomati och Jas-plan behövs. En gång samlades pengar till ”en luftvärnskanon till FNL”. Det gick bra. Något liknande skulle behövas nu. Och den/de som störtar Erdogan om det nu är möjligt ska ha all cred.

Sverige: ”Systrar 1968” försökte jag se, men den var så melankolisk. Dock inte så nihilistisk som Birros fruktansvärt svarta ”Upp till kamp”. Jag är ju en HSP-person så det kan kanske bero på det. Vill man ha en autentisk stämning från detta år så var den optimistisk intill extas. Allt var möjligt, på riktigt. Jag var där så jag tycker mig veta det, men det fanns ju också andra receptioner.

Vill ni veta hur jag själv upplevde 1968 så läs min lilla bok ”Dialog om Frihet. Roman om den långa heta sommaren i Lund 1968”, RD förlag, Lund 2001. Den finns på de flesta bibliotek. Och ”Anarkismens Återkomst” (2006) finns  t.om. som talbok!

Sverige: Under 2016, 2017 och så här långt 2018 har främmande makt kränkt svenskt territorium nästan 50 gånger, enligt statistik från Försvarsmakten (svt). Men de allra flesta överträdelserna begås av misstag och Ryssland står bara för en mycket liten del, tvärtemot vad russofoberna på Sydsvenskans ledarsida inbillar sig där de vrider sig i sina antikommunistiska fantomsmärtor.

Malmö/Lund: I kväll hålls den trettiofjärde Kulturnatten i Lund –med 400 programpunkter (SDS). Lund var först med detta numera över hela landet vanliga fenomen.

Konsten: Pipilotti Rist (f. 1962). Bilder och projektioner i stor skala. En färgäkta artist.


pippilotti

Courtesy Pipilotti Rist: Worry Will Vanish, 2014.

***

Citatet: ”Begreppet och fenomenet auktoritet förklär sig självt i två olika skepnader: den politiska formen som är staten och den ekonomiska formen som är privat egendom.”  — Peter Marshall, Demanding the Impossible – A History of Anarchism, 2010.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: