Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 26-27/12 2018: 10 år sedan ockupationen av Smultronstället i Lund.

Världen: Nästan 40 000 människor dödades av skjutvapen i USA under 2017, inräknat självmord, enligt myndigheterna (svd). Det årliga genomsnittet ligger på 36 000 dödade. Bra jobbat, vapenlobbyn National Rifle Associiation (RNA).

Sverige: Signaturen ”Danne” som varit polis i 25 år skriver i Metro att ”större delen av poliserna gör så lite som möjligt och gör absolut inte skäl för sin lön” som han anser vara fullt tillräcklig samt kallar polisen för ”ett vuxendagis”. Avveckla polisen – skapa alternativ!

Malmö/Lund: ”För tio år sedan, i oktober 2008, ockuperades en villa på Kävlingevägen. Huset ägdes av Lunds kommun och hade tidigare använts av socialförvaltningen, men hösten 2008 stod den tom sedan några år. Ockupanterna, ett tjugotal unga vuxna, döpte huset till Smultronstället med planer på att göra om det till både boende och självstyrande aktivitetshus. Ockupationen varade i tre veckor, och [startade] en rikstäckande våg av husockupationer från Malmö i söder till Umeå i norr. Under 2008 och 2009 ockuperades kring 40 hus”, skriver historikern Andrés Briink-Pinto. Ockupationsvågen gav upphov till en rad nya verksamheter och initiativ, ett av flera  bestående är Bergatrollens Hus; Cyklopen i Stockholm fanns redan sen tidigare.

Konsten: Här kan du se filmen ”Drömmarna på taket” av redaktör Ivan Loftrup-Ericson (2010) – nedan i flera på varandra följande avsnitt – om husockupationerna i Lund 1969-2009. Jag deltog själv i allihop. Ett av de bestående resultaten i Lund blev Kulturmejeriet, ett annat Allaktivitetshuset Vilda Väster. Den öppna verksamheten på Stenkrossen kan också ses i detta sammanhang. Det går om man inte ger sig. Ockupationsrörelsen visar att drömmarna kan bli verklighet. – som för Ungdomshuset i Köpenhamn. Kampen fortsätter!


***

Se även: ”Det radikala Lunds historia” på denna blogg:

***

En kommentar på “Krönikan 26-27/12 2018: 10 år sedan ockupationen av Smultronstället i Lund.

  1. Pingback: JOAKIMS DOKUMENTÄR OM MIG, ”DR. GRAFFITI”. | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: