Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 18/12 2018. Du måste kämpa för din frihet varje dag.

Världen: Pussy Riots Maria Aljochina har skrivit boken ”Riot Days” om gruppens aktioner sedan 2007. ”Du måste kämpa för din frihet varje dag, annars existerar den inte”. Och Riot days är en beskrivning av den kampen, men också samtidigt fylld av en smittande, befriande svart humor. – Utan humor skulle man gå under i dagens Ryssland, säger hon och ler (svt).

Sverige: Idag 17 december är det 100 år sedan
den partiella rösträtten mycket motvilligt och under hot om revolution infördes i Sverige, kvinnlig rösträtt först 1921 och för romer så sent som 1959. Först 1989 fick även ”psykiskt handikappade och utvecklingsstörda” rösträtt. Så lång tid tog det – egentligen – för rösträtten att bli allmän. Liberalernas pompösa bild av ”Demokratins Genombrott” 1918 påminner mest om fake news.

”Demokratin undergräver helhetens intressen, leder till demagogi och bossvälde och hotar det allmännas bästa”. menade Gösta Bagge 1914, senare högerledare efter Arvid Lindman. och ”Förtryck ovanifrån är svårt, förtryck nedifrån, från massan, är olidligt” tyckte Hjalmar Hammarskjöld i riksdagsdebatten om allmän och lika rösträtt 1918. Den kvinnliga rösträtten 1921 kommenterades av Högerns partiledare med att ”Det är skam när Sverige ska styras av de som är minst lämpade för det”.

Utan revolutionerna i Europa hade vi fortfarande inte
haft allmän rösträtt, och ekonomisk demokrati har vi ännu idag inte sett röken av. Du måste kämpa för din frihet varje dag.

https://anarchyisorder.wordpress.com/2017/10/30/hogerns-och-moderaternas-historia-1904-2017-lista/

Sverige: Den s.k. kulturprofilen Jean-Claude Arnault ska ha avslöjat namnen på ett flertal Nobelpristagare i litteratur. Det framkommer av en utredning gjord av advokatfirman Hammarskiöld & Co, som Svenska Akademien tillsatte i november och som nu är klar, skriver Svenska Dagbladet.

Malmö/Lund: Petter Larsson
: Att få tigga borde höra till yttrandefriheten. Vellinge kommun har fått klartecken av Högsta förvaltningsdomstolen att införa tiggeriförbud. Petter Larsson hoppas att fallet prövas i Europadomstolen (SDS).

Konsten: Regeringen Edén; män i andra kammaren i Sverige 17/12 1918. Bara män med hög inkomst fick rösta; 21% av männen. I första kammaren satt mest adelsmän, i den andra mest storbönder. Utanför skakades Europa av revolutioner.


regeringen_eden

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: