Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 7/12 2018. Starry Night.

Världen: Alla länder måste införa koloxidskatt. Nu. Och ett förbud mot kol- och oljekraftverk omedelbart. Samt ett förbud mot fossildrivna industrier, bilar och andra transporter. Nu. Fasa ut kött som livsmedel. En massiv satsning på sol och vind. Detta kan inte vänta. Vi har tio år på oss. Det kommer bara att gå med ett helt annat samhällssystem eftersom Staten och Kapitalet är det största hindret för de mycket radikala förändringar som nu är helt nödvändiga.

Världen: 89 000 poliser har kallats in till Paris. Men demonstranterna är ungefär lika många – och dessutom har dom rätt, vilket inte ska underskattas.

Sverige: EU:s inrikesministrar ska under dagen besluta om en ny lagstiftning mot terrorpropaganda på internet. Den tvingar IT-bolag som Google och Facebook att radera all liknande information inom en timme, uppger Ekot. Lagen har kritiserats för att hota yttrandefriheten.

En enkät av Expo tyder på
att alla svenska partier vill förbjuda rasistiska organisationer som NMR. Centerpartiet sticker ut genom att på känt kålsuparmanér också vilja förbjuda autonoma organisationer (!). Frågan är om det inte finns ett betydligt större samhällsbehov av antirasistiska autonoma än av det nyliberala Centerpartiet. Den chockhöjning av hyrorna och den chocksänkning av lönerna hennes parti vill genomföra är betydligt skadligare för vanliga arbetare än AFA försöker hindra  NMR att breda ut sig. De FN- och EU-konventioner Sverige undertecknat säger inte ett ord om den radikala vänstern eller de autonoma utan riktar in sig specifikt mot rasism och nazism.

Konsten: Van Gogh Alive är Kalmar slotts största satsning hittills. Nu kommer van Gogh till Kalmar. Efter storsatsningen på Leonardo Da Vinci är det dags för en ännu större satsning (Barometern). Man kunde önska att Vincent under sitt bespottade liv (1853-1890) fått lite mer av den uppskattning som flödat över honom i vår tid. En enda målning sålde han medan han levde och den köptes i hemlighet av hans bror Theo, för att inte såra honom. Vincent skriver i sina brev till Theo:

”För närvarande är emellertid skaparlusten i min knotiga kroppshydda så stark att jag går rakt på målet; därav uppstår en uppriktighet som kanske ibland är äkta i det jag känner, under förutsättning att motivet lämpar sig för mitt brutala och valhänta utförande. Jag kan inte hjälpa att mina målningar inte säljer. Men inte desto mindre kommer man en dag att inse att de är värda mer än priset på färgen”.

Där fick han rätt om än alldeles för sent.


van_gogh-starry-night
Courtesy Vincent van Gogh: Starry Night, 1889.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: