Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 20-21/11 2018. Var finns Khashoggi?

Världen: Nu skämtas det med Donald Trump på Twitter under hashtaggarna #RakeNews och #RakeAmericaGreatAgain. Detta då den amerikanske presidenten sagt att Finland klarat sig undan bränder genom att kratta i skogarna. ”Bara en vanlig dag i de finländska skogarna”, skriver en twittrare som poserar i skogen med en dammsugare (svt).

Världen: Historien om Leda och svanen har skildrats inom konsten i tusentals år.Nu har arkeologer hittat en unik väggmålning under utgrävningar av Pompeji. Fresken har legat begravd under askan efter Vesuvius utbrott i nästan 2000 år. Historien om Leda och svanen kommer från den grekiska mytologin. Hon var den vackra drottningen gift med kung Tyndareos i Sparta, svanen var Zeus i förklädd form.

Världen: Judge Rotenberg Center (JRC) i USA har torterat unga människor med speciella behov i åratal. Det är den enda kända skolan som använder elchocker på barn och unga vuxna med särskilda behov för att kontrollera dem, skriver Anarchimedia. Man slutar aldrig att förvåna sig över USA. https://anarchimedia.com/2018/11/19/critics-step-up-bid-to-stop-us-school-torturing-children/

Sverige: Åklagare, polis och socialtjänst höll en ”presskonferens” om det upprörande mordet på tiggaren Gica i Husqvarna. Mest tid gick åt till att berömma varandra för att ha varit så duktiga under utredningens gång, trots alla motstridiga uppgifter som spätt på ryktesspridningen. 16-åringen är anhållen för mord och en 14-åring är också misstänkt för mord. Samtliga skyller på varandra. Socialtjänsten verkar inte ha gjort alltför mycket trots att 16-åringen varit aktuell där tre (3) gången strax före mordet.Åklagaren påstår att man inyr kian hitta något motiv, vilket är ett häpnadsväckande yttrande. Vi talar om ett hatbrott och motivet är rasism vilket man inte behöver vara alltför klipsk för att begripa.

Vad är det för sorts föräldrar som dessa otäcka små ligister har? Man kan väl utgå från att det inte är alla människors lika värde som diskuterats vid köksbordet. Det alla vill veta undvek åklagaren noggrant: det exakta händelseförloppet före, under och efter mordet, hur många har varit inblandade direkt och indirekt och under hur lång tid? Flashback har en tråd om detta men det är under all kritik att allmänheten ska vara hänvisade dit. Jag rekommenderar den inte, där är fullt med nazister och rasister som tycker att mordet var berömvärt och Gicas eget fel, att tiggare inte är människor med mera. Jag blir illamående.

Malmö/Lund: För övrigt anser jag att Thomanders Jul ska läggas ner. Julen är tillräckligt plågsam ändå och Thomanders Jul är inte kul. Alternativ jul däremot är en bra idé som verkar leva fortfarande – så har också de ensamma blivit fler.

Konsten: Vasco Gargalo: Var finns Khashoggi? Ett annat upprörande och outrett mord, på Saudiska ambassaden i Turkiet. Den regimkritiske journalistens kropp har ännu inte återfunnits. Saudiske kronprinsen är antagligen djupt insyltad.


vascoGargaloWhere is Khashoggi?
Courtesy Vasco Gargalo / Art and Anarchy.

***

Bloggtips: Marion Lea-Jamison, artist. Diskuterar och kritiserar nutidskonstens trender på ett förtjänstfullt sätt och med vackra målningar. http://marionleajamieson.ca/2017/09/27/on-theories-of-art/

***

Citatet:”Vad saknas i den nutida konsten? Fyra saker: Det öppna tillitsfulla ansiktet, Den sensuella huden, Gyllene solnedgångar och Längtan efter evigheten”. – Odd Nerdrum (f. 1944) konstnär, antimodernist, individualanarkist.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: