Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 16/11 2018. Opålitliga element.

Uppsprickande molntäcke i Lund idag. Dock inte inom politiken.

Världen: ”Den politiska terrorismen har djupa rötter i Ryssland. Enbart under åren 1901–1911 lyckades revolutionära socialister mörda runt 17 000 poliser, tsaristiska tjänstemän, aristokrater och jordägare. Dessa vänsterterrorister blev inte en paria i samhället, tvärtom hyllades de som hjältar som försvarade fattigt folk.

När en gerillagrupp utförde en serie attacker mot polisen
i den östliga regionen Primorje 2010, visade det sig att en stor del av befolkningen sympatiserade med dem. Enligt en opinionsundersökning i Moskva var det bara 9 procent som fördömde terroristerna, medan 46 procent tyckte att de gjorde rätt som gav sig på den korrupta poliskåren”, skriver Aleksej Sachnin om svaret på Putins förtryck. https://www.aftonbladet.se/kultur/a/5VdJyb/svaret-pa-putins-fortryck-terrorism

Sverige: Annie Lööf ska nu (som vi tidigare förutspådde) försöka bilda regering och bli statsminister. Går inte det är vi tillbaka på ruta ett: Löfven. (V) och (SD) får inte vara med och leka. Går det inte med (S) heller blir det nyval. Ingen politik så långt ögat når i dessa ritualer men herrar och damer partiledare och inte minst talmannen har nu fått personlig uppmärksamhet så det räcker över flera mandatperioder. Som en billig dokusåpa; en humorlös parodi på demokrati.

Malmö/Lund: Stadshallen i Lund ska renoveras.
Jag tycker det förslaget är fantasilöst, särskilt som det ska bedömas av Sveriges Arkitekter som skapat så många fula hus. Riv den och bygg ett vackert och originellt självstyrande Kulturhus á la Christiania, Stenkrossen eller Vilda Väster som är gratis och öppet för allmänheten med aktiviteter dygnet runt! Gör sen likadant med Rådhuset och Gamla Observatoriet så får Lundaborna äntligen de gemensamma mötesplatser de förtjänar och saknat i alla år.

Konsten: Louise Comfort Tiffany (1848-1933).


tiffany2
Courtesy Louise Comfort Tiffany: Three Tiffany Studios Gold Favrile Glass Bowls. Circa 1910.

***

Boktips: Johan Ribe Asplund: Opålitliga element. Göteborgs universitet 2018. En drabbande självbiografisk text som gestaltar livet genom hockey, graffiti, djurrätt, vårdarbete, skrivande och filmande. Snyggt presenterad. Alltid på de utstöttas sida. Hans patos är fullständigt äkta.

***

Citatet: ”Regeringen är fortfarande obildad”. — Olle Hägg i SR omnämnd i ETC.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: