Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 20-21/10 2018. F. Volvochefen: SD är fascister.

Världen: Saudiarabien erkänner nu att den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi är död. Han ”dog i ett knytnävsslagsmål” inne på konsulatet i Istanbul och ”de skyldiga försökte dölja vad som hände”. Om detta stämmer vet vi inte, det finns inspelningar som tyder på tortyr och ett utdraget förlopp. Kronprins Salman har det yttersta ansvaret för säkerhetstjänsten som utförde dådet.

Världen: Bankernas skattesvindel. Under minst ett decennium har en liten grupp finansmän och advokater tillsammans med världens största banker genomfört ett avancerat upplägg för att komma åt Europas skattemedel. Det handlar om minst 70 miljarder kronor, det visar en granskning som SVT och TT gjort i samarbete med ett internationellt journalistnätverk (svt).

Sverige: Gicas mördare fast. En 14-årig pojke som är misstänkt för att vara inblandad i mordet på Gica, en hemlös man i Huskvarna har erkänt att han varit med och misshandlat mannen, skriver Aftonbladet. Det var den 8 augusti som den hemlöse mannen från Rumänien hittades död i en park. Efter att mannen obducerats ändrade polisen brottsrubriceringen till mord. Två pojkar, 14 och 16 år, blev misstänkta för mordet. Efter en förhandling i förvaltningsrätten om vård av 14-åringen, som inte är straffmyndig, tidigare under oktober framgår det att pojken medger att han har deltagit i en misshandel av den hemlöse mannen samma dag som mannen dog (AB). Är man skeptisk kan man påminna sig att det är vanligt när flera deltagit i ett brott att den icke straffmyndige tar på sig skulden. Men det är bara spekulationer

Äntligen någorlunda klarhet i vem som mördade Gica alltså– men fortfarande inga uppgifter om motivet. Ingen kommer att straffas. Vilket ansvar har de vuxna kring pojkarna? Det lär vi inte heller få veta. Nazismen och dess människosyn har en lång historia i Husqvarna – vilket knappast kan vara betydelselöst i sammanhanget.

Sverige: Förre Volvochefen P G Gyllenhammar anser inte att alliansen bör samarbeta med Sverigedemokraterna. – De är fascister, säger Gyllenhammar till SR.

Malmö/Lund: Dyrt, otympligt och en pärs inför varje termin (Lundagård). Läromedelsförlagen gör stora pengar på obligatorisk kurslitteratur för fattiga studenter. Med en ny digital plattform ska det bli lättare och billigare att få tillgång till kurslitteratur. I somras lanserades den digitala plattformen Edux som tillhandahåller fack- och kurslitteratur online . Ett steg i rätt riktning – men fortfarande utgår en avgift.

Konsten: http://www.kunskapsfabriken.nu


student

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: