Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 16-17/10 2018. De fattiga blir fler medan politikerna pratar.

Eftersom samhället är extremt orättvist följer jag med utvecklingen genom att vara extremt mycket för rättvisa. Vem är mest extremistisk? Inte jag och mina vänner iaf.

Världen: Den regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi blev antagligen mördade inne på Saudiarabiens turkiska ambassad av den saudiska säkerhetstjänst. Nu försöker Erdogan slå mynt av detta. Washington Post var Jamals arbetsplats sedan han utvandrat till USA. Han hade då blivit hotad till livet i hemlandet.

Sverige: I Sverige levde drygt 1 procent av befolkningen i allvarlig materiell fattigdom 2017, enligt EU:s definition. Det motsvarar drygt 100 000 personer och andelen har varit oförändrad på runt 1 procent under de senaste åren, enligt en rapport från Statistiska Centralbyrån (svt).

Svenskarna är ett tåligt folk men hur många ska behöva leva i fattigdom jämsides med den allt rikare minoriteten innan bägaren rinner över? Ojämlikheten måste rättas till på det ena eller det andra sättet. Och under tiden fortsätter politikerna att prata.

Sverige: ”Sverige behöver mer blockpolitik, inte mindre. Socialdemokratin borde ägna mycket mer tid åt att kritisera högerpolitiken än blockpolitiken. Blockpolitik betyder klasspolitik och klasspolitik från vänster är det enda som på sikt kan stoppa SD och vitalisera S”, säger Daniel Suhonen i Dagens Samhälle. Helt rätt. Ett enda konglomerat av partier kan bara bli nyliberalt och vrida politiken ytterligare högerut.

Sverige: Svenska Akademiens kris. ”Det är inte rimligt för en nation att hålla sig med en institution, som i realiteten är ett kamratgäng, vilket inväljer varandra, för att sedan fritt fördela olika medel utan insyn och utan hänsyn till normala jävsregler. Akademien är avsedd att gynna och hjälpa den litterära och vetenskapliga — särskilt humanistiska och språkvetenskapliga — världen. Den lever illa upp till sitt syfte. I realiteten är den skadlig. Den inbjuder till fjäsk bland dem den ska gynna, oavsett om fjäsket tar sig skriftlig form eller levereras genom sexuella motprestationer”. —Torbjörn Tännsjö på svt debatt. Bra!.

Malmö/Lund: Det antisemitiska terrordådet i Lund måste bringas till klarhet. Så många nazister finns det inte att välja på. Vad sysslar polisens utredare med?

Konsten: Gotthard Graubner (1930-2013).


le-vent-du-soleil-1996.jpg!Large

Courtesy Gotthard Graubner: Le vent du soleil, 1996.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: