Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 9/10 2018. Ockupationen av Smultronstället 10 år!

Världen: ”Vänstervågen har inte ebbat ut”. Den sjunde oktober går Brasilien till presidentval. Internationalen har träffat den brasilianske valstrategen Amauri Chamorro som tror att Fernando Haddad från arbetarpartiet PT kommer att vinna valet och menar att det fortfarande finns en vänsterkraft att räkna med i Latinamerika. http://www.internationalen.se/2018/10/vanstervagen-har-inte-ebbat-ut/

Världen: Idag, årsdagen av 8 okt 1969 – Uruguayanska Tupamaros urbana guerilla rånar 3 banker på över 40 miljoner pesos; fördelar pengarna bland fattiga i Montevideo. (Daily Radical History @radicaldaily). Denna första urbana guerilla spred sig sedan över  hela Latinamerika och kom därefter till Europa, där den mötte helt andra förhållanden. Deras vanligtvis fredliga och roliga Robin Hood-aktioner är fortfarande berömda.


tup2


Världen: Utrymmet att begränsa klimatförändringarna krymper. I en ny rapport från FN:s klimatpanel varnas för allvarliga konsekvenser för planetens framtid om uppvärmningen blir 2 grader i stället för 1,5. – För att ha en chans att stabilisera uppvärmningen vid 1,5 grader är vi i ett läge där vi har mindre än tio år kvar om vi fortsätter på dagens kurs, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap (AB).

Världen: För två veckor sedan försvann Meng Hongwei, chef för Interpol, spårlöst efter en resa till sitt hemland Kina. På söndagen erkände kinesiska myndigheter att han gripits för mutbrott, skriver BBC. Det blir allt svårare att skilja på bovar och poliser.

Sverige: Anders Borg säger i AB om eftervalsdebatten att ”det mest troliga verkar vara att Sverige inte ska ha någon regering”. Yippee! säger jag. Så skönt det vore!

Sverige: Joakim Månsson-Bengtsson är en av FI:s mest rakryggade medlemmar. Vi saknar honom här i Lund trots att han är politiker. Nu skriver han om folkomröstningen i Rumänien: https://aktuelltfokus.se/folkomrostningen-i-rumanien-ar-ett-han-mot-alla-manniskors-lika-varde/

Sverige: Neurodiversitet är ett synsätt på inlärning och funktionsnedsättning som argumenterar för att olika neurologiska tillstånd är resultatet av normala variationer i det humana genomet. Denna portmanteau av neurologi och mångfald har sitt ursprung i slutet av 1990-talet som en utmaning mot rådande syn på neurologisk mångfald som naturligt patologisk, men som i stället hävdar att neurologiska skillnader bör erkännas och respekteras som en social kategori i nivå med kön, etnicitet, sexuell läggning eller funktionshinder.

Det finns en neurodiversitetsrörelse, som är en internationell civilrättsrörelse som har autismrättsrörelsen som sin mest inflytelserika ingång. Att dela slagord om handikapprättigheter som ”Ingenting om oss utan oss”, främjar rörelsens självförtroende hos medlemmarna.

Neurodiversitets-förespråkarna främjar stödsystem (såsom integrationsfokuserade tjänster, boende, kommunikation och assistentteknik, yrkesutbildning och självständigt levande stöd) som tillåter dem som är ”icke-neurotypiska” att leva sina liv som de är snarare än att tvingas eller tvingas anta okritiskt accepterade idéer om normalitet eller att överensstämma med ett kliniskt ideal. Utmanande genomgripande sociala normer och stigman, ser man rambegrepp som autism, ADHD / ADD, dyslexi, bipolaritet och andra neurotyper som en naturlig mänsklig variation snarare än som en patologi eller störning och avvisar tanken att neurologiska skillnader kan botas och menar att de är varaktiga, autentiska former av mänsklig mångfald, självuttryck och varande.

(Från en.wikipedia.org. Övers. S. Jacobson 2018. Sv.wikipedia.org har av någon anledning ingen artikel i detta ämne och verkar inte vilja ha det heller. Läsarna får nöja sig med en artikel om ”Identitetspolitik”… Tur att en.wikipedia finns.).smultron3


Malmö/Lund: Smultronstället ❤ 10 år – ett call för deltagande i jubiléet.
Var du med och ockuperade Smultronstället i Lund för snart tio år sedan? Kontakta oss i så fall för att vara med och göra det bästa jubiléet som det bara går. I Autonom Organisering ingår ett par personer som var med under ockupationsrörelsen, men vår historia är inte den enda, och vi vill återsamla så många kamrater som möjligt. Vårt mål är dock inte bara nostalgi utan att försöka delge vad vi kämpade för, hur det gick, vad det gjorde med oss som personer, vad som går att lära och var vi är idag. Vi har flera idéer, såsom att hålla en temadag eller helg med olika former av events runtomkring i staden, men ju fler idéer som kommer från andra desto bättre.

Vi tänker arrangera 10-årsjubiléet i början-mitten av november under någon helg, så hör också av er med vilka tider ni föredrar eftersom vi vill gå ut med datum så snart det går. Många kamrater har glidit iväg under årens lopp så hjälp oss att sprida detta call och kontakta alla som var med och bodde där, tog en kaffe i huset, som deltog i ett möte, som arrangerade spelningar eller demonstrationer eller vad det nu kan vara. Kontakta oss på autonomorganisering@riseup.net om ni inte har mer direkt kontakt med några av våra medlemmar. — Autonom Organisering.

Konsten: S. Jacobson: Scarabé 2. Opd 2018.


skarabé2

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: