Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 21-22/9 2018. Marknadsekonomin världens största klimathot.

Världen: FN-rapporten: Marknadsekonomin världens största klimathot. FN utreder orsakerna bakom den ökande miljöförstöringen. Enligt en rapport som kommer att släppas nästa år pekas marknadsekonomin ut som det största problemet (Aktuellt Fokus).

Världen: Och som en illustration till marknadsekonomins hot mot klimatet: Skogsockupationen i Tyskland.”En journalist som följt aktivisterna i den ockuperade skogen Hambacher dog idag efter en tragisk olycka. All styrka till hans vänner och familj! Vi kräver att regeringen, RWE och polisen omedelbart stoppar denna utrymning!” skriver de aktivister som just nu kämpar för urskogens överlevnad – mot en planerad brunkolsgruva. Och mot en brutal insats av polisen – som vanligt på fel sida.


hambacher


Sverige: SAC organiserar cykelbud i Sthlm, Gbg och Malmö. I september börjar SAC organisera cykelbud i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö. 14-16 september kommer vi hålla informationsträffar dit vi välkomnar alla cykelbud som arbetar för företag som Foodora och Uber Eats (gatorna.info).

Malmö/Lund: ”Sakpolitiska frågor, såsom klimat och feminism, lockar unga medan förtroendet för politiker minskar”. — Elfva Barrio i Lundagård. En korrekt analys – och samtidigt en positiv utveckling.

Konsten: Tsuruko Yamazaki.


work2

Courtesy Tsuruko Yamazaki: Work, 1957.

***

Citatet: ”Allmänheten har visat, genom sin närvaro vid stora utställningar av äldre konst, att den vill ha en rad olika alternativ. Så det är dags för museer att återvända till sitt verkliga uppdrag: presentationen av och undervisningen om konst från alla betydande perioder och kulturer, oberoende av tillfälliga marknadstrender”. George Goldner i The Art Newspaper.

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 21 september, 2018 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: