Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 20-21/9 2018. Högerextremismen planar ut. Rasism beror på okunnighet.

Världen: Att Sverigedemokraterna inte blev så stora som förväntat i valet verkar vara del av en internationell trend, skriver The Economist. Tidningen har undersökt stöd för högerextrema partier i Europa och konstaterar att det är på väg att plana ut (ETC). Detta har jag lagt märke till länge. Efter högervinter kommer vänstervår.

Sverige: Vänsterpartiet vill bryta överenskommelsen
mellan EU och Turkiet. Det säger EU-parlamentarikern Malin Björk i en kommentar till Aktuellt Fokus. – Jag har ända sedan överenskommelsen mellan EU och Turkiet offentliggjordes kritiserat den hårt. Det är skamligt och helt oacceptabelt att göra ett land som styrs av en auktoritär ledare, som förtrycker kurder och fängslar sina politiska motståndare, till EU:s gränsvakt. Överenskommelsen måste rivas upp omedelbart, säger Malin Björk till Aktuellt Fokus. Ja, det borde ha gjorts för länge sedan.

Malmö/Lund: En ny valanalys visar på ett starkt samband mellan utbildningsnivå och stödet för Sverigedemokraterna (DN). Man jämförde bland annat Sjöbo med grannkommunen Lund, där invånarna i genomsnitt har en hög utbildningsnivå. Där blev SD:s stöd bland det lägsta i landet, 12,4 procent.

Ju lägre utbildning en person har
, desto troligare är det att denne röstar på Sverigedemokraterna. Ju lägre utbildning, desto större chans att du är Sverigedemokrat, säger Anders Sannerstedt, statsvetare vid Lunds universitet till DN. Så nu vet vi: rasism beror på okunnighet.

Konsten: Latuff om ”kuppen” mot Erdogan.


latuff 2018
Courtesy Latuff.

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: