Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 10-11/9 2018. Nationalismens utbredning.

Världen: Nationalismen i kontinentala Europa (grafik courtesy BBC). Norge och Polen har av någon anledning utelämnats men också där finns nationalistiska partier. Någon majoritet har inga nationalister uppnått – vilket är tur, eftersom nationalism förr eller senare leder till krig.


BBC


Sverige: Fiasko för NMR, AfS, MED och SD. Nazistiska Mordiska Motståndsrörelsen fick 1,3 procent av rösterna i Ludvika kommun – alltså inte tillräckligt för att ta ett mandat i fullmäktige (Dalarnas Tidningar). På samma sätt blev AfS och MEDs resultat minimalt (DN). Även nyssnazisterna i SD fick betydligt sämre resultat än de själva hoppats på. ”20 till 30 %” skröt Åkesson om vid valvakan men det stannade på drygt 17%. Det verkar inte omöjligt att tillbakagången fortsätter. ”Man kan lura alla en tid och några hela tiden men man kan inte lura alla hela tiden”.

Malmö/Lund: Lundagård skriver om SD:s historia i Lund. ”Sverigedemokraternas historia leder spåren till Lund. Det var här som deras nuvarande toppskikt träffades och det var här som de gång på gång väckte anstöt, allmän uppståndelse och stöttes ut av resten av studenterna. ”Många av oss studenter såg Sverigedemokraterna som en i huvudsak rasistisk och främlingsfientlig organisation, ett parti sprunget ur vit makt-rörelsen” berättar Joakim Andersson, kårordförande för TLTH mellan 1998 och 1999” (Lundagård).

Här kan du läsa den sanna historien om hur det nazistiska Karl XII-tåget stoppades i Lund 1991 för att aldrig återkomma: https://anarchyisorder.wordpress.com/category/betydelsen-av-30-november/

Konsten: Thomas Cole.


Thomas ColeRomerska riketsfall
Courtesy Thomas Cole: The fall of Roman Empire.

***

Citatet: ”Man kan inte bli rik på eget arbete, bara på andras”. — Sven Wernström, författare (1925-2018).

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: