Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 21-22/8 2018. SD uppmanar: Rösta inte på SD!

Världen: Deep Space Gateway. ”Tanken är att astronauterna en dag ska ta Nasas kommande Orion-kapsel upp till den planerade rymdstationen Deep Space Gateway, som ska ligga i omloppsbana runt månen. Där bordas det nya rymdskeppet, vars campingkomfort förhoppningsvis ska förhindra att resan till Mars blir en klaustrofobisk mardröm”, skriver Ny Teknik. https://www.nyteknik.se/fordon/husbil-i-rymden-ska-ta-astronauterna-till-mars-6926740


Världen: Pakistan-engelskan Faisal Khan skriver insiktsfullt i Counterpunch om burkha-debatten i England, med viss tillämpning även i vårt land. Heltäckande Burkha är faktiskt mycket ovanligt. Men den rasistiska diskursen drabbar också de som bär Niqab (täcker inte ögonen) och Hijab (täcker endast håret) som ofta kombineras med västerländsk klädsel.


Varför något av detta skulle vara mer uppseendeväckande än olika västerländska halvnakna varianter förstår man inte. Det måste vara en smaksak, av mindre intresse, och Staten skall givetvis inte bestämma hur folk klär sig. Diskussionen påminner delvis om den om skoluniformer, maskeringsförbudet i demonstrationer eller det militäras frisyrer men är ännu mer intolerant och konformistisk – enbart för att det handlar om muslimer. Låt var och en själv bestämma över sitt utseende och sin klädsel; mångfald är bättre än enfald. https://www.counterpunch.org/2018/08/20/a-british-muslims-perspective-on-the-burkha-debate/


Sverige: Det s.k. valet. Nu när (s) inte längre är socialdemokratiskt dras dess väljare istället till (v) kan man tro av Vänsterpartiets framgångar i opinionsundersökningarna. ”Vänstervind” är ett vackert ord; jag tror att Aktuellt Fokus var först med det denna säsong. Men en vänstervåg som kan möta och mota högerns allt aggressivare attack på löntagarna måste komma underifrån och då kan man alltid hoppas att valet 2018 blir ett val som avspeglar klasskampen på ett eller annat sätt. Parlamentarismens viktigaste funktion är att pacificera radikala krav och förhindra revolution, icke att förglömma, men än är inte sista ordet sagt.


SD: Rösta inte på SD! Sverigedemokraterna Benny Lundh Johansson och Ingmar Aronsson har tröttnat på de interna striderna inom partiet. De berättar nu öppet i Smålandsposten om hur partikulturen ser ut i Kronobergs län. De går så långt att de uppmanar väljarna att inte rösta på partiet (SmP). Så nu har vi insiderrådet: Rösta inte på SD!


Ännu ett skäl att inte rösta på SD: Sverigedemokraternas klimatförnekelse gör dem unika bland Sveriges riksdagspartier. Som enda parti ifrågasätter de människans påverkan på klimatförändringarna. De är också ensamma om att ställa sig utanför riksdagens beslut om ett klimatpolitiskt ramverk, som innebär att Sverige ska strypa sina växthusgaser till atmosfären senast 2045 (AB). En fortlöpande trumpifiering där.


Hanif Bali (m) poserar med vapen, i en skolbyggnad, och hotar den fria pressen. Ulf Kristersson (m) säger ingenting. Däremot hyllar han högljutt Mauricio Rojas som i sin tur hyllar fascisten, diktatorn och mördaren Pinochet i Chile. Ska Kristersson bli ny statsminister blir han det med SDs stöd, inte annars, och trots att de rödgröna är största blocket.

Det är synd om människorna sa Strindberg. Han har fortfarande rätt, även om väljarna.


Malmö/Lund: Djurens Rätt uppmanar Lunds universitet att inte investera i djurförsök. Lunds universitet planerar att bygga ett nytt hus för djurförsöksverksamhet. Bygget som beräknas kosta 255 miljoner kronor kommer att ha kapacitet för mellan 20 000 och 35 000 djur. Djurens Rätt menar att pengarna istället bör investeras i nya djurfria metoder.

Jag instämmer helt i detta, djurförsök är inte längre nödvändiga.


Konsten: Måleriets egenvärde. Birgitta Burlings utställning på Eskilstuna konstmuseum är vackert installerad i en stor och ljus sal. En rumsligt välavvägd installation som talar om måleriet. Om måleriet som ett eget uttryck och ett enskilt utrymme”, skriver Magnus Bons. Utställningen pågår 26 maj – 9 september 2018.


burling

Foto courtesy Magnus Bons. http://konsten.net/birgitta-burling-pa-eskilstuna-konstmuseum/
***

Övrigt: Den besökare som just nu söker info om ”Hästmannen” hittar det här: https://anarchyisorder.wordpress.com/wp-admin/post.php?post=52580&action=edit

***

2 kommentarer på “Krönikan 21-22/8 2018. SD uppmanar: Rösta inte på SD!

  1. Pingback: 2000 år av debatt om slöja, fläsk och abort m.m. | Blickens Äventyr

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: