Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 17-18/8 2018. Farligt att rensa ogräs i USA.

Världen: En polis i delstaten Georgia i USA använde elpistol mot en 87-årig kvinna som höll på att rensa ogräs med kniv, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Martha al-Bishara, som inte talar engelska, blev träffade av elpistolen och sattes i handbojor, då hon inte förstått att polisen bett henne att släppa kniven (svt). ”Det var den lägsta grad av våld som vi kunde använda för att stoppa hotet”, säger polischefen Josh Etheridge och låter som ett eko av fallet Eric Torell i Sverige. Polisen som använt elpistolen är kvar i tjänst.

Vad kan man säga – annat än ACAB? Det verkar vara farligt att rensa ogräs i Georgia. Ren slump att hon inte blev ihjälskjuten eller dog av en hjärtattack. ACAB, ACAB.

Världen: Aretha Franklin, Queen of Soul, RIP. En fantastisk sångerska. Om det inte var för den svarta musiken skulle USA inte ha någon kultur överhuvudtaget. Nina Simone håller ställningarna nu.

Sverige: Bussförare sätter bussar med SD-reklam i blockad. Den syndikalistiska fackklubben för busschaufförer i Stockholm kommer vägra köra SL-bussar med Sverigedemokraternas reklam på. Det gäller alla medlemmar i fackklubben och allt arbete med bussar och andra färdmedel som skyltar med SD:s reklam. Detta har de varslat om redan 2016 och i och med att valrörelsen nu dragit igång är blockaden ett faktum. Anledningen till blockaden är att fackklubben vill ha en trygg arbetsmiljö och motverka spridningen av reklam från rasistiska och odemokratiska partier såsom SD.
https://gatorna.info/threads/-bussforare-satter-bussar-med-sd-reklam-i-blockad–1667/

Malmö/Lund: ”Det är inte vinsten som skapar klyftorna” filosoferar Sydsvenskan. Nej, det är hur vinsten fördelas, eller rättare hur den inte fördelas, som skapar klyftorna. Med nyliberal terminologi: ”Lönespridningen”. Ekonomiska orättvisor sprider sig lätt.

Konsten: Gustav Klimt (1862-1918).


hygeia-detail-of-medicine-1907.jpg!Large

Courtesy Gustav Klimt: Hygeia. Takmålning, detalj, 1907. Under kriget förstörde nazisterna alla hans verk, men de kunde inte förstöra hans berömmelse.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 17 augusti, 2018 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: