Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 10/8 2018. ($) är det enda partiet i valet.

Världen: Sam Dolgoff: Några ord om valet.

”De politiska partierna eller riktigare den inre klicken som kontrollerar dem utser kandidater som väljarna ska rösta på. Kandidaterna uttrycker partiets vilja, inte folkets. Partiernas plattform är utformad för att locka väljarna att rösta på deras kandidater. Sedan lägger det masshypnotiska maskineriet in högsta växeln och press, radio och television indoktrinerar publiken. Den fördummade väljaren lägger sin röst på politiker han aldrig nominerat och aldrig känt, vars namn han glömmer och vars program han kanske aldrig tagit del av. Valsvindeln är över. Väljaren går tillbaka till jobbet (eller till att söka jobb) och politikerna har fria händer att bestämma över miljoner på det sätt som passar dem.”  — Sam Dolgoff (1902-1990) amerikansk arbetare, författare och anarkist.

Men som om inte detta vore illa nog blir nu även varje valhandling i sig meningslös eftersom partierna kan byta roller och ideologi med varandra före, under eller efter pågående mandatperiod och utan att varsko väljarna. Partierna agerar mer trolöst än företag på en marknad. Profiten i ena fallet och valseger i det andra överskuggar fullständigt varje ideologi eller målsättning. I praktiken finns bara ett trångt segment kvar i den absoluta nyliberala mitten dit alla strävar, och därmed är de olika partibeteckningarna egentligen bara vilseledande och kunde lika gärna inkorporeras i ett enpartisystem med den gemensamma beteckningen ($).

Sverige: ”SD:s pall med 225 kilo kampanjmaterial borta med Postnord” skriver AB. Äntligen har Postnord gjort en god gärning.

Malmö/Lund: Polisen bröt armen på 16-åring med autism – pappan nekades polisanmäla. Samtalet till polisens larmcentral gäller en man som går omkring med ett automatvapen i centrala Södra Sandby. Men ”vapnet” är av plast och ”mannen” är 16-årige Erik Näslund som har autism. När polisen griper honom får han sin vänstra arm bruten på tre ställen. Nu uttalar sig Lunds polischef Patrik Isacsson för första gången om det som hänt. ”Jag tycker att vi har gjort ett bra jobb” säger han (HD). Vidrigt. Tar polisskandalerna aldrig slut?!?

Konsten: Nick Alm: On the Subway. Opd 2017. Rasande skicklig porträttmålare av Nerdrums skola. De många brats-motiven verkar litet ihåliga, men här är det en vanlig ung människa i mängden som är mästerligt fångad i farten. Ett ansikte, ett ögonblick.


nick

***

Citatet: ”Om du skakar av indignation över varje orättvisa, då är du min kamrat”. — Ernesto ”Che” Guevara (1928-1967) revolutionär.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: