Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

SFÄRERNAS MUSIK.

Sfärernas harmoni eller sfärernas musik är ett begrepp sprunget ur grekiska astronomers, från Platon till Ptolemaios, utveckling av homocentriska roterande sfärer, som förklaring till himlakropparnas skenbara rörelser.

Man såg en analogi mellan de som konsonanta uppfattade intervallen oktav (2:1), kvint (3:2) och kvart (4:3) och de harmoniska avstånden mellan de sfärer som himlakropparnas banor ansågs vara inskrivna i. Dessa harmoniska avstånd troddes alstra toner (”sfärernas musik”) mellan å andra sidan konsonanta intervall i musik (harmoni) och enkla synliga proportioner (symmetri) betraktades som en avspegling av kosmos skönhet.

Sfärerna som ursprungligen var enbart tänkta matematiska grepp, fick med Aristoteles införande av ytterligare 22 materiella sfärer av genomskinlig kristall en ytterligare dimension. Denna hade redan de pytagoreiska naturfilosoferna tagit fasta på och menade att sfärernas rörelser alstrar toner, vars klang är i perfekt harmoni med naturens ordning.

Det var också pythagoréerna som, inspirerade av att enkla talförhållanden skapade harmonier, införde teorin att stjärnorna och planeterna var fästade på tänkta sfärer som rörde sig runt ett gemensamt centrum. Rörelsen åstadkom toner som strängarna på ett musikinstrument. Sfärernas radier var avpassade så att tonerna harmonierade, men bara de invigda kunde höra sfärernas harmoni.

Och dessa antika tankemönster har ju även sedan de blivit vetenskapligt övergivna också en klart poetisk kvalitet. Längtan efter universell harmoni består. ”En avspegling av kosmos skönhet”. Sfärernas musik.


sfärernas musik4

Och nota bene: om teorin med ett multiversum som förknoppar sig i oändlighet med ”bubblor” stämmer, kan man om man vill tolka det som en sentida renässans för ”sfärerna” och deras harmoni. Spel upp!

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: