Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

ALKEMINS GULDGRUVA.

alkemi2

Hermes Trismegistos. Den grekiska gudomligheten/pseudonymen Hermes Trismegistos HermesTrismegistusbetraktades som allt mänskligt vetandes upphov under medeltiden, och gällde som författare av De Hermetiska Skrifterna, en omfångsrik senantik litteratur med astrologiskt, medicinskt, alkemistiskt, magiskt och i synnerhet religiöst-filosofiskt innehåll, röjande släktskap med gnosticismen. Det var kinesiska alkemister som uppfann krutet på 800-talet, och det var inte den enda upptäckten.

Arthur Darby Nock och André-Jean Festugiére sammanställde 1945-1954 dokumentsamlingen Corpus Hermeticum från grekiska och latin. Alkemin var mer än en grundläggande experimentell kemi och sökandet efter De Vises Sten, livselixiret, den var också ett avancerat filosofiskt system och en läroprocess. Några av dess grundtankar var:

• att alla materiens former har samma ursprung,
• att dessa olika former har framkommit genom evolutionsprocesser,
• att materia har en gemensam själ vilken ensam är permanent,
• att kroppen, eller materiella former, är endast ett själens manifestationstillstånd, som är övergående och kan omvandlas.

Det är inte svårt att se att dessa insikter – liksom i den indiska filosofin – på många sätt överensstämmer med den nutida kvantfysikens och kvantbiologins rön.

C G Jung, psykoanalytikern känd för ”det kollektiva undermedvetna” och dess alkemi1symboler, menar att ”alkemisterna frambragte också en stor rikedom av bilder av sina drömmar och visioner – symbolbilder som fortfarande är lika djupsinniga som häpnadsväckande”. (Människan och hennes symboler, Aldus 1964, s. 246). Han betraktade alkemin som en individuationsprocess.

August Strindberg berättar under sin ”ockulta period” i ett brev 21/2 1905 om sina försök att göra guld:

”Rif jernvitriol, kopparvitriol och koksalt: lägg det i en balja med Svag Salmiakslösning och låt stå i varmt rum. När ni ser flagor simma på vätskan, så uppfånga dem på hvitt postpapper och låt torka i lindrig värme (24º). Detta liknar guld, måste vara ofixeradt guld. (Löses i utspädd So³.) Fixeringen har jag icke funnit än”.

Det var dock inte guld (Au) utan kattguld (FeS2) som han framställt på detta sätt men han verkade ändå inte helt missnöjd: ”det ser ut som guld!” https://stockholmskallan.stockholm.se/post/27874  

Man har länge vetat att det går att extrahera guld ur ett lovande mineralprov med hjälp av kvicksilver. Men vad det gällde var att framställa guld. Och trots eller tack vare att de var långt före sin tid fick alkemisterna rätt till sist.

Det stämmer alltså att alkemisternas gamla dröm
om att tillverka guld idag blivit verklighet flammarionoch att det är fullt möjligt att framställa guld på konstgjord väg. Guld tillverkades för första gången 1941 genom att beskjuta kvicksilveratomer med högenergetiska neutroner. Alla de isotoper av guld som skapades i detta experiment var emellertid radioaktiva. Idag kan kvicksilver användas för att tillverka användbart guld i partikelacceleratorer eller kärnreaktorer. Kostnaden för att framställa guld på detta vis är emellertid betydligt högre än marknadspriset på guld, vilket gör att processen inte är ekonomiskt lönsam. (Allt om Vetenskap nr 9/2010).

Men den andliga utvecklingen kan förkovras när man studerar detta intressanta ämne — vilket ju är guld värt.

***

4 kommentarer på “ALKEMINS GULDGRUVA.

 1. enkvinnasfotsteg
  31 juli, 2018

  Dina texter berikar. Heja!

  Gilla

 2. Johan Lundgren
  1 augusti, 2018

  Jag har stött på det här med alkemi rätt mycket i sommar, många i alternativkretsar som är fascinerade just nu. Så det verkar vara en trend, har du nån aning om var den kan ha startat den här gången?

  Gilla

  • Konst & Politik
   1 augusti, 2018

   Jag har ingen aning faktiskt. Kan det ha att göra med kvantbiologns genombrott? Eller 68-jubiléet? Men det verkar litet långsökt. Flera sådana här äldre fenomen och tankevärldar blir ju omvärderade efterhand. Hippie-rörelsen och New Age i California exempelvis. Allt gott och tack för din kommentar!

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: