Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 26-27/7 2018. ”Ont ska med konst fördrivas!”

Denna sommar kommer vi att minnas länge, och inte bara för bränderna. Utan också för de sköna dagarna och de ljuva sommarnätterna. Här sitter jag nu i halvskuggan och äter citronsorbé och beundrar mina majestätiska vita liljor; nummer två har just slagit ut, med den subtilaste doft man kan få uppleva… livet är det bästa som hänt mig.

Världen: En stor sjö med flytande vatten har upptäckts på Mars. Sjön, som är av ungefär samma storlek som Hjälmaren, ligger under den södra polarisen på planeten. Upptäckten, som publiceras i Science, gjordes med radarvågor från den europeiska rymdfarkosten Mars Express (AB). https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sjo-med-flytande-vatten-upptackt-pa-mars

Världen: Kuba får ny grundlag som nu ska på remiss till befolkningen. Föryngring i ledarskiktet är ett uttalat mål. Presidenten ska inte få vara över 60 år vid tillträdet och inte få sitta på posten mer än två femåriga mandatperioder, skriver Reuters som har läst utkastet till ny konstitution. Par av samma kön ska kunna leva ihop legalt. Nu stryks en formulering i författningen om att ett kommunistiskt samhälle är målet. Den ersätts av att Kuba ska vara ett socialistisk land, oberoende och välmående. Men enpartisystemet blir kvar – och Kommunistpartiet behåller sin centrala roll (hbl).

Det sistnämnda är det stora problemet. Det är Revolutionen 1959, inte stat och parti, som förtjänar att hyllas och som har folkets odelade stöd. Och det vore en tragedi om Kuba smygvägen blev kapitalistiskt; som Kina; den risken finns men är inte särskilt stor. En oreglerad marknad vill ingen ha som minns tiden före Revolutionen då Havanna var hela världens maffiacasino och horhus. Vi får hoppas att ”välmående” kan uppnås under rättvis socialistisk fördelning.

Sverige: JAS-plan släpper bomber över brandområdet i Trängslet vid Älvdalen. Har haft god effekt (svt). Bomben får bort syret från branden genom en tryckvåg. Allting går med våld  🙂  Även snökanon (!) övervägs. Äntligen gör försvaret nytta!

Malmö/Lund: Det råder eldningsförbud i Lunds kommun.
Det är den senaste tidens höga temperaturer som gjort att det snabbt har blivit mycket torrt i markerna i södra Skåne. Förbudet omfattar eldning utomhus. Fasta godkända grillplatser samt utomhusgrillar i trädgårdar får användas med försiktighet och under eget ansvar (Lokaltidningen Lund).

Malmö/Lund: Arkitekturupproret reagerar mot en nybyggnad som redan rostar – i Rörsjöstaden, och har utsett den till ”Sveriges fulaste hus”. Någon bild vill jag inte plåga er med! Men här är en länk: http://www.arkitekturupproret.se/

Konsten: KjARTan Slettemark (1932-2008). En underbar konstnär som aktivt suddade ut skillnaden mellan konsten och livet i sin aktivism, sina performances och happenings. En verkligt fri människa. ”Ont ska med konst fördrivas!” Nedan en av hans politiska affischer.


kjartan

Courtesy KjARTan Slettemark: Sugen? Nixon med kaffekopp. Affisch, 1971. http://www.affischerna.se/progg_poster/the-swedish-collection-12-vykort/?cat=progg_posterartist&order=kjartan-slettemark&y=

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: