Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 29-30/6 2018. Nazister i Almedalen – igen. WTF?!

Världen: Var 12:e minut, dygnet runt, släpper amerikansk militär en bomb någonstans, utanför krigszoner och mot internationell lag (Truthdig). https://www.truthdig.com/articles/trumps-military-drops-a-bomb-every-12-minutes-and-no-one-is-talking-about-it/

Sverige: Nazister i Almedalen. Polisen väntar sig en extra ”händelserik” politikervecka i Visby. Två organisationer som har fått polistillstånd att närvara (!) är  Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och Alternativ för Sverige. NMR var på plats även i fjol, vilket skapade stor oro bland många besökare. Organisationen höll hatiska tal, marscherade runt i Almedalen och ropade ”folkförrädare” under flera partiledartal (AB).

Denna situation har polisen själva skapat. Gotlands kommun bojkottar och hyr inte ut plats till NMR. Men polisen har ändå gett terroristorganisationen tillstånd, vilket dom inte behöver göra men tydligen vill. Ansvaret för oroligheter faller nu tungt på polisen som öppet struntar i  allmänheten och kommunen. Rent sabotage. NMR borde överhuvudtaget inte få gå iland på Gotland, basta!

Sverige: Det går snabbt utför för svensk borgerlighet. Alliansen öppnar nu för att SD-politiker ska kunna bli ordförande i riksdagens utskott, något som inte skett tidigare.”Det var inte många veckor sedan Jan Björklund sa att han har lovat sina barn att aldrig ge Sverigedemokraterna inflytande. Nu ser det ut som att Liberalerna är beredda att ge SD just den makt och det inflytande som Jan Björklund och Annie Lööf har utmålat sig som garanter för att de inte ska få”, säger Anders Ygeman (s) (AB). Nu påstår man att man backar – tro’t den som vill. Alliansen har redan visat att man inte är främmande för tanken, trots allt man lovat. Det blir en smutsig valrörelse.

Sverige: Novus’ väljarbarometer 25/6.

  • M 19,8 (-1,3)
  • L  4,8 (+0,2)
  • C 8,9 (+0,0)
  • KD 3,4 (+0,5)
  • S 24,5 (+0,7)
  • V 9,0 (-0,1)
  • MP 4,7 (+0,2)
  • SD 22,4 (+0,5)
  • Annat 2,5

Malmö/Lund/Konsten: Vår tids Rembrandt, Odd Nerdrum (som just flyttat till Helsingborg) ställer ut tillsammans med Nick Alm och Maud Lewenhaupt du Jeu på Krapperups konsthall. ”Det är underbart, så fantastiskt roligt att se dessa otroliga skapelser. Och att få ha verken här i vår konsthall,” säger Brith-Marie Delander, ordförande I Kullens konstförening (SDS). Nedan en målning av Nick Alm.


nick-alm

Courtesy Nick Alm.

***

Övrigt: ETC, pappersupplagan, har som sommarföljetong Gene Sharps ”198 metoder för samhällsförändring och politisk påverkan”. Intressant och matnyttigt, många bra tips. Och aktivismens historia är ännu inte skriven.  Dessutom Robert Capas försvunna och återfunna fotografier från Spanska Revolutionen 1936-39.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: