Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 24-25/6 2018. Indecline.

Världen: Labourledaren Jeremy Corbyn säger att det finns mer än tillräckligt med skäl för premiärministern att inställa Trumps statsbesök i landet (The Independent). Gissa!

Sverige: Den liberala demokratin, marknadsdiktaturen och politikerväldet som vi har idag, fick vi efter 1917 som räddningsplanka för Kapitalet och som substitut för revolutionen. Vi lever än en gång i en brytningstid. Både Sverigedemokrater och nazister – skillnaden är mer eller mindre illusorisk – vill att en betydande del av befolkningen ska utvisas och att Sverige blir en ännu mer auktoritär polisstat, modell Ungern.

Efter ett framgångsval kan SD börja realisera sina avsikter och 2018 kan därmed bli en sorts 1933. Men motreaktionen kommer då att bli massiv. Kanske utvecklas den rentav till en revolutionär situation; i vilket fall som helst är organisering nödvändig. Kan vi äntligen slutföra det som påbörjades 1917 tackar vi för det, men om SD inte får något avgörande inflytande kan vi nog vänta oss ett lugnare förlopp under och efter höstens val.

Malmö/Lund: Midsommaren har varit stillsam i Skåne. Ale Stenar är en ny plats för firandet, i stil med Stonehenge i England. Nedan en nutida druid. Eller är det Merlin? Mer troligt Gandalf.

druid


Konsten: Aktivistiska konstnärskollektivet Indecline svarade på invandringskrisen i USA genom en slogan på en skylt i Emeryville, Kalifornien som lyder ”Vi gör så att barnen försvinner”, undertecknad USA: s avdelning för invandring och tullförvaltning (ICE). Projektet kommer i kölvattnet av rapporter om invandrarbarn som separerats från sina familjer, kanske permanent, och blivit kvarhållna i läger enligt ”nolltoleranspolitiken” som beställdes av Trumps advokat Jeff Sessions i april (The Art Newspaper).

Konsten: S. Jacobson: Shimmer 1. Digital art 2018.


shimmer

***

Övrigt: Nu börjar recensionerna på min lilla konstbok poppa upp både här och där. Det lutar faktiskt åt ett konstnärligt genombrott och det är jag djupt tacksam över. Bättre sent än aldrig! Recensionerna hittar ni här:  https://anarchyisorder.wordpress.com/2011/03/06/resencenterna-om-staffans-bocker/

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 juni, 2018 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: