Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 18-19/6 2018. Kapitalism och Barnarbete.

Världen: Lantarbetare strejkar i Italien som en reaktion på mordet på den fackliga representanten Soumayla Sacko (Internationalen).

Världen: Fackliga världsfederationen som representerar fler än 92 miljoner arbetare i 126 länder världen över fördömer bestämt det grymma utnyttjandet av barn som billig arbetskraft runtom i världen. Med anledning av Världsdagen mot barnarbete den 12 juni bekräftar Fackliga Världsfederationen att den klassorienterade fackföreningsrörelsen är principiellt emot och oavbrutet kämpar mot den kapitalistiska exploateringen, och i synnerhet mot det omänskliga och grymma barnarbetet.

Den kapitalistiska krisen och fördjupandet av motsättningarna mellan imperialistiska stater har ökat utnyttjandet av barn ännu mer, alltid med syftet att maximera de multinationella företagens profiter. Barnarbetare anställs huvudsakligen inom jordbruk, fiske och gruvindustri, medan andra barn till och med arbetar som vår tids moderna slavar (Riktpunkt). I senaste numret av Världens Historia, s, 86 ff, kan man läsa om Robert Blincoe och det fasansfulla barnslaveriet i 1850-talets brittiska textilindustri. Samma förhållanden finns fortfarande än idag i tredje världen.

Sverige: Under kommunfullmäktiges sammanträde i Västervik tidigare idag gick gruppledaren för Sverigedemokraterna upp i talarstolen och berättade att han lämnar Sverigedemokraterna. Anledningen är för att han kommer gå in i Socialisterna Välfärdspartiet (Aktuellt Fokus).

Malmö/Lund: Dalby söderskog firar 100 år.
Torsdagen den 14 juni är det precis 100 år sedan 1918 års riksdag biföll den proposition som gjorde Dalby Söderskog till Sveriges tionde nationalpark. Jubileet firas med bland annat ett boksläpp och en invigning av en ny informationsanläggning (Lokaltidningen Lund).

Konsten: Henri Martin (1793-1882).


HM002ka-henri-martin-mavi-elbise-the-blue-dress-1917-250x250

Courtesy Henri Martin: The Blue Dress.

***

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: