Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 17-18/6 2018. Fosterdiagnostiken ifrågasatt.

Världen: Påven Franciskus sade i går i Italien att graviditeter som avbryts i samband med fosterskador kan jämföras med de brott som nazisterna utförde. Han liknade fosterdiagnostik som används för att upptäcka genetiska avvikelser i fostret med nazismens försök att skapa den perfekta rasen. Han har faktiskt en poäng där. Inte mot aborträtten i sig som är en kvinnlig rättighet och drabbar foster slumpmässigt, men just om fosterdiagnostik. Det handlar definitivt om selektering av oönskade individer – som t.ex. med Downs syndrom, men också mot en rad harmlösa egenskaper hos fostret. Som proverna blir allt bättre på att upptäcka. Och rekommendera för abort.

Så till exempel kan färgblindhet och vänsterhänthet nu spåras i prover, och i Kina aborteras flickfoster mycket oftare än pojkfoster. Det är en obehaglig utveckling som på många sätt påminner om tvångssteriliseringarna 1934-1975. Samhället borde stödja barn med funktionsnedsättningar och deras föräldrar så att abort inte vore ett alternativ, att deras liv vore förknippat med glädje och inte med lidande. Fosterdiagnostiken borde avskaffas, inte de funktionsnedsatta!

Sverige: Fatemeh Khavaris nya bok.
”Nu är den klar! Min egen berättelse om att vara född på flykt etc. ”Jag stannar till slutet” uppmanar dig som läsare att ge inte upp och fortsätta kämpa när motgångarna kommer, att stanna till slutet även när man – som jag – har den lägsta ställningen i världen”. #jagstannartillslutet


fatemeh


Malmö/Lund/Konsten: Snäckor som rasslar, knackar, bubblar, sjunger. När konstnären James Brewster leker med ljud gör han det med hjälp från både naturen och publiken (skd). I Stadsparken i Lund!

lovepeace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: