Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 11-12/6 2018. #Metoo, Ledare och Ledda.

Världen: Counterpunch har en intressant diskussion om att bygga basområden som revolutionär strategi: https://www.counterpunch.org/2018/06/11/fighting-capitalism-with-revolutionary-strategy/

Sverige: Jag gjorde ju en analys på ämnet Ledare – Ledda för ett tag sedan, en bortglömd dimension utöver klass, ras och kön. I eftersnacket till #metoo-kampanjen är det likadant, men man lägger lätt märke till att relationen ledare-ledda är mycket framträdande här. Det är alltid överordnade, som förutom att de är män, ger sig på underordnade, som vanligen är kvinnor. När någon gång förövaren är kvinna är mannen underordnad och hon är överordnad. Starka kvinnor kan förtrycka svaga män även om det motsatta är vanligast. En blind fläck alltså, Ledare – Ledda, som det behövs en anarkistisk analys för att få syn på trots att den är så uppenbar.

Daniel Sjöström har gjort en kvantitativ #metoo-analys med datorhjälp och säger: ” Det är intressant att de vanligaste titlarna som nämns är maktpositioner. Chef är vanligt, liksom lärare, journalist och polis, säger han (svt).

https://anarchyisorder.wordpress.com/2018/02/21/ledare-och-ledda/
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/analyserat-metoo-med-hjalp-av-en-robot.

Sverige: Radikala studenter. Vänsterpartiet är Sveriges näst största parti bland landets studenter, 17,2 %. Det visar en nyligen publicerad partisympatiundersökning från Statistiska Centralbyrån (Aktuellt Fokus).

Sverige: Strike back! Videon på twitter: https://twitter.com/i/status/1006157961708949504

Malmö/Lund: Med en visselblåsartjänst kan Lunds kommun som arbetsgivare erbjuda sina medarbetare ett säkert och effektivt sätt att anmäla allvarliga missförhållanden och oegentligheter på arbetsplatsen, med en möjlighet till skydd för arbetstagaren som slår larm, när så önskas. Genom att anlita en extern aktör för hanteringen av anmälningar skapas en trygghet för uppgiftslämnaren och en opartiskhet kring utredningarna, säger Jesper Jacobsson, administrativ chef/chefsjurist i Lunds kommun, i ett pressmeddelande (Lokaltidningen Lund).

Konsten: Louis Comfort Tiffany (1848 –1933).


tiffany

Courtesy Louis Comfort Tiffany: Gold Favrile Glass.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: