Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 24-25/5 2018. Diego Rivera och arbetarkonsten.

Världen: Analys. Om mötet Kim-Trump blir inställt är det helt och hållet USAs fel. Kim hade nog väntat sig en amerikansk motprestation för hans upptinade relationer med Sydkorea. Istället genomförde USA precis som förut sin aggressiva militära invasionsövning vid gränsen mellan Nord och Syd. Totalt tondövt. Frågan är om USA överhuvudtaget vill ha fred på Koreahalvön. Detta påminner mer om Netanyahus envist oförsonliga attityd till Palestina – han vill inte ha fred utan fördrar en fortsatt militär konflikt utifrån sitt överläge. En liknande inställning har Trump även till Iran.

Men nu har Nordkorea atomvapen och det tvingas Trump räkna med. Kan det bli fred under hot om krig? Total kärnvapenavrustning inte bara av Korea utan i hela världen är enda garantin för varaktig fred.

Sverige: Socialdemokraterna rasar nu i snabb takt i opinionen – samtidigt som Sverigedemokraterna växer. Partistyrelsen har gett Stefan Löfven en tydlig deadline, enligt Expressens uppgiftslämnare: samtalen om oron över om SD eller M snart går om och blir största parti, säger en S-källa. (Expr.).

Malmö/Lund: Klimatmöte i Malmö.
Världens energiministrar samlas i Malmö. Tillsammans står de för 90 procent av investeringarna i hållbar energi – men också för 75 procent av världens växthusgasutsläpp (ETC).

Konsten: Diego Rivera.
Den revolutionäre mexikanske muralmålaren, g.m. Frida Kahlo, som skapade gigantiska verk och en hel genre i arbetarkonsten. Politiskt och vackert, en oslagbar kombination. En väg som fortfarande ligger öppen för nutidskonsten och som borde utnyttjas menar jag, och 1930-talet och 2010-talet har ju vissa likheter. Inte minst graffitimåleriet lämpar sig för denna typ av politiska motiv.


Part-of-the-Detroit-Industry-North-Wall-fresco-by-Diego-Rivera
Courtesy Diego Rivera: #2 Detroit Industry Murals, 1932 – 1933.

***

Citatet: ”Konst och skrivande är desamma. En bild är att skriva och skriva är bilder. – Endast den person som känner av innehållet i ett skrivande kan känna av innehållet i en bild, eftersom ett brev inte bara är en del av ett ord, en passage i en ljudkombination, en nod, varefter vi sjunger våra ord. Det kan också finnas något annat: en bild. ”
— Asger Jorn, världsberömd konstnär och situationist på 1950-talet, med närmast precognitiv relevans för graffitikonsten på 1970-talet och framåt. Källa: Lene Green Bergsten, dk.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 23 maj, 2018 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: