Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 20-21/5 2018. Israel: ”Döda, döda, döda.”

Världen: ”Demografen Arnon Sofer från Haifa University är arkitekten bakom den nuvarande isoleringen av Gaza. År 2004 uppmanade han Ariels Sharons regering att dra tillbaka israeliska styrkor från Gaza, försegla territoriet från omvärlden och helt enkelt skjuta den som försöker bryta sig ut. ”När 2,5 miljoner människor bor i ett slutet Gaza kommer det att bli en mänsklig katastrof”, sa Sofer till en intervjuare i Jerusalem Post (11 november 2004).

”Dessa människor kommer att bli ännu mer djuriska än de är idag, med hjälp av fundamentalistisk islam. Trycket vid gränsen kommer att bli fruktansvärt. Det kommer att bli ett hemskt krig. Så, om vi vill överleva, måste vi döda och döda och döda. Hela dagen, varje dag. Han tillade att ”det enda som bekymrar mig är hur man ska se till att pojkarna och männen som kommer att döda kommer att kunna återvända hem till sina familjer och vara normala människor. ” (Counterpunch).

Detta är alltså den framtid Israel med berått mod kalkylerar med för det palestinska folket och för sina egna ungdomar.Sverige: SvD/Sifo har släppt en ny väljarundersökning
som slår fast att Socialdemokraterna har backat i opinionen sedan Löfven presenterade S-ledningens nya strama flyktingpolitik (Aktuellt Fokus).

Malmö/Lund: Enda behållningen av karnevalståget var en samtyckes-avdelning, l övrigt kryptiska interna skämt och opolitiskt. En avdelning hade röd/svart och lila/svart färgkod, men den var tydligen också opolitisk (!) och hade kunnat vara mycket vassare. Vilket speglar den sorgligt borgerliga dominansen i dagens studentkår. Trams och flams. Mycket skrik för litet ull. Och visst är det  litet märkligt att två av de största publika evenemangen i Lund – Valborg och Karnevalen – består i att folk utomlunds kommer hit och lever rövare. Som lokalpatriot blir man litet betänksam. Tur att det bara är temporärt.

Konsten: Holländska Leeuwarden är årets kulturhuvudstad och firar detta med en – penisfontän, som är byggd kring en offentlig toalett. Varje gång någon spolar så sprutar fontänen. (The Guardian). Jaha. Vad budskapet är framgår inte; vissa saker görs ju bara för att de kan göras. Då föredrar jag nog Carolina ”Blue” Falkholts snippor och målade reproduktionsorgan.


fontän

Courtesy Henk de Boer: Fontän. / The Guardian.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: