Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 16-17/5 2018. SD + NMR = Sant.


Världen: Massakern i Gaza. FNs Säkerhetsråds medlemsländer
uttalar i ett utkast som nyhetsbyrån AP läst ”vrede och sorg” över dödandet i Gaza; krav på en oberoende utredning och uppmaningar till återhållsamhet från båda sidor (DN). Återhållsamhet – palestinierna är faktiskt obeväpnade. Och Israel är en av världens främsta militärmakter. Återhållsamhet…?! På båda sidor?! Jag känner igen en orättvis jämförelse när jag ser den. Tvinga Israel att avrusta eller beväpna Palestina så kan vi börja tala om återhållsamhet.

Sjukhusen är överfulla efter protesterna – flera dör i väntan på vård. Sedan protesterna bröt ut har minst 60 dödats och tusentals skadats. Det har lett till att sjukhusen i Gaza varit överfulla av patienter och sörjande familjer. Nu rapporterar sjukhuspersonal om patienter som dör i väntan på vård (svt). Middle East Eye listar alla dödsoffren med namn och bild här:

Världen: USA och Sydkorea genomför sin vanliga provokativa invasionsövning och Nordkorea inställer ett planerat möte med Sydkorea i protest. Vilka jubelidioter det finns i USAs och Sydkoreas militär! Att störa – och kanske sabotera –  den pågående fredsprocessen på detta sätt; kontraproduktivt är bara förnamnet.


Sverige: Starka reaktioner mot Stefan Löfvens skärpta flyktingpolitik. Ung Vänster mötte Löfven i Göteborg med talkören ”Blod! Blod! Blod på dina händer!” (aktuelltfokus).

Sverige: Sverigedemokraterna kan bereda vägen för nazistiska ledamöter i kommunfullmäktige i Dalarna efter valet. Det efter att partiet öppnat upp vallistor trots att man i länet har erfarenhet av att företrädare från NMR kuppat till sig SD-stolar (Expo). Valmyndigheten borde ingripa – öppna listor är rent bedrägeri. SD + NMR = Sant.

Malmö/Lund: 400 000 personer väntas till Lundakarnevalen skriver Skånska Dagbladet. Helt obegripligt. Vad finns där att titta på annat än fulla studenter? Vi andra är utledsna på studenternas reaktionära och småsadistiska ”skämtlynne”. Varför dra hit hela sin släkt för att trampa ner Lundagård? Radikalisera studentkåen – så har den något att vara stolt över istället!

Konsten: William Holman Hunt: The Lady of Shalotte, 1905 (detalj).


lady
Courtesy William Holman Hunt.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: