Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 15/5 2018. Barrikadernas natt.

Världen: Här är ett unikt engelskt direktreportage från sammandrabbningarna i Paris maj 68. ”Barrikadernas natt” kallas natten mellan 10-11 maj. Häftigt! Att stå på ett hustak när man kastar sten på polisen är en bra idé ser man här. Märkligt nog krävdes det bara 3 dödsoffer under hela majrevolten, varav en student som drunknade i Sein när han jagades av polisen. Som det stod skrivet på väggarna: ”En enda icke-revolutionär weekend är oändligt mycket blodigare än en månad av ständig revolution”.  Men skarpa skott användes inte, endast tårgas och batongbehandling. Däremot var president de Gaulle beredd att sätta in militären på gatorna. Cred till gatorna.info. Mera Paris 68-graffiti här: https://anarchyisorder.wordpress.com/2014/03/12/graffiti-pa-paris-vaggar-maj-1968/Sverige: Anders Borg uppmanar M: ”Bilda regering med S.” En ny alliansregering blir ”väldigt svårt” att bilda, säger tidigare finansminister Anders Borg i SvD:s Ekonomistudion – och uppmanar i stället Moderaterna att försöka bilda en koalitionsregering med Socialdemokraterna (svd). Enpartiregeringen Socialmodekraterna. Tjusigt. ):

Malmö/Lund: Magiska väsen och superhjältar på besök i Lund. Superhjältar, tv-spelskaraktärer och magiska väsen har intagit Lund. I helgen har ett tusental nördkulturentusiaster träffats på Polhemskolan (SDS).

Konsten: Hubert och Jan van Eyck: The Gent Altarpiece, 1432. Vi fortsätter alltså med van Eyck:arna. Ett av konsthistoriens greatest hits. Briljant tekniskt utförande med tålmodigt skiktmåleri. Musicerande änglar, ”livets fontän”, ”det mystiska lammet”, Adam & Eva, profeter och apostlar och Den Helige Andes vita duva är några inslag. Den har analyserats ett oändligt antal gånger. Detaljrikt och kristallklart, bländande kolorit. Fruktansvärt bra således, odödligt. Målningen överlevde nätt och jämnt andra världskriget, men efter flera vådliga utflykter är den nu tillbaka i kyrkan Sint Baafs i staden Gent i Flandern. Engelska wikipedia har en bra och utförlig artikel här: https://en.wikipedia.org/wiki/Ghent_Altarpiece


gent
***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: