Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 14-15/5 2018. Nytt blodbad i Palestina.

Världen: På den dödligaste dagens våld i Gaza sedan 2014-kriget, säger palestinska tjänstemän att israeliska trupper har dödat 55 personer och skadat 2 700 (BBC).

Varför vågar ingen ingripa militärt mot Israel till palestiniernas försvar? Ska de få mörda alla palestinier en efter en medan världen bara tittar på?! Det är nu 70 år sedan Israel med sina dödspatruller fördrev nära en miljon palestinier från deras eget land.

Sverige: Nu ska Säfstaholms slott in i en ny period. Säfstaholms slott i Vingåker är omtalat för sina sommarutställningar. Enligt planerna ska slottet renoveras nästa sommar. – Det är ett önskemål att man ska utnyttja fastigheten bättre. säger Johan Tranquist. Det är han som skissar på ett förslag på hur renoveringen ska gå till och hur de olika rummen ska användas (svt). Jag växte själv upp i Vingåker och var ofta på Slottet. Under 80-talet forskade jag på detta ämne. Läs om Greve Gustaf Trolle-Bonde, konstmecenaten och den försvunna och återfunna konstsamlingen här:

Malmö/Lund: Underbart väder. Allting är underbart just nu för min del; inte minst gläder jag mig åt boken/katalogen. Det ligger mycket arbete bakom och nu har jag gjort det jag drömt om i så många år. Min person är betydelselös, det är vad jag har åstadkommit och kämpat för som betyder något, tycker jag.

Konsten: Jan van Eyck: Man i röd turban, 1433. Detta är ett av de allra första självporträtten i konsthistorien, målat av en mästare som hade stor om inte egen del i oljemåleriets uppkomst och utveckling. Jag tycker hans blick går tvärs igenom alla århundraden. Det kommer den nog alltid att göra; livet är kort men konsten är lång.


Eyck, Man in a Red Turban, 1433

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: