Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 11-12/5 2018. SD:are misstänkt för knivdåd.

Världen: Två månader efter Nordkoreas inbjudan till ett högnivåmöte med USA kommer beskedet: Kim Jong-Un och Donald Trump ska träffas i Singapore den 12 juni (DN).

Sverige: Nordiska motståndsrörelsens riksdagskandidat Robin Boström döms tillsammans med en tidigare NMR-aktivist bland annat för förgripelse mot tjänsteman och hemfridsbrott. De båda begav sig till en åklagares hem på Gotland för att hämnas ett beslut han tagit. Och en SD-kandidat är häktad misstänkt för våldsdåd. Nya uppgifter för partiet: en av SD:s kommunkandidater i Skåne sitter häktad misstänkt efter att ha stuckit ned en person (Expo).

Sverige: Denna nyhet går åt ett annat håll (tipstack till Henrik Arnstad). Polisen i Växjö har gett muslimska församlingen där tillstånd till böneutrop via högtalare (AB).

Malmö/Lund: Som tack för att vi överlevt denna ”long cold lonely winter” som The Beatles sjunger om så kommer nu sommaren direkt utan mellanlandning. Mins syréner stampar i sina spiltor och det är fullt med tulpaner överallt.

Konsten: Århundradets konstförsäljning på Christies i New York bjöd ut paret Rockefellers dödsbo. Efter den första auktionsdagen har verk av Monet, Matisse och Picasso sålts för miljardbelopp. Allra dyrast på tisdagens auktion blev Pablo Picassos ”Flicka med blomsterkorg” från 1905 med en prislapp på strax över en miljard kronor (Arbetarbladet). För en enda målning!

Målningen nedan gick under klubban för 706 miljoner kronor, vilket är omkring 300 miljoner kronor mer än det tidigare rekordet för ett Matisse-verk. Målningen har vissa mästerverkskvaliteter som den säkra behandlingen av hudfärgen och skuggorna, men på denna auktion handlar det bara om varumärket/namnet, investeringsbeloppet och den förväntade prisutvecklingen. Vilket är både smaklöst och vulgärt men följer sin egen kallhamrade logik. Konstnärer liksom vi andra lever i ett kapitalistiskt samhälle där Rockefeller har sista ordet. Än så länge… Särskilt Monet hade behövt dessa pengar medan han levde – i fattigdom!


matisse

Courtesy Matisse: ”Odalisque couchée aux magnolias” , 1923.

***

Citatet: ”Blir det en borgerlig regering i höst, vilket en hel del tyvärr pekar på, lär vi få se hur gamla tiders tjänarstaber blir alltmer självklara i Sverige. Återigen blir det en vardaglig erfarenhet hos de välbeställda att blicka ner på folk under dem som enligt en naturens ordning står i deras tjänst. Allt jag kan säga om det är: Till varje pris måste det stoppas”. — Göran Greider i ETC.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: