Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 6-7/5 2018. Kasta en sko för en bättre värld!

Världen: Den irakiske journalist som uppmärksammades efter att ha kastat sina skor mot den dåvarande amerikanske presidenten George W Bush 2008, ställer upp i parlamentsvalet.  – Min ambition är att kasta alla tjuvaktiga politiker i fängelse, se till att de ångrar vad de har gjort och beslagta deras förmögenheter, säger 39-årige Muntazer al-Zaidi (DN). Applåder, applåder! En gång till! Kasta en sko för en bättre värld!

Sverige: ”Sven Bremberg, docent i socialmedicin vid Karolinska institutet och en av Sveriges ledande experter på ungas psykiska hälsa, menar att andelen unga med psykiska problem som oro, prestationsångest eller sömnproblem nästan har trefaldigats sedan 90-talets början. En förklaring till växande psykisk ohälsa sägs vara den ökade individualiseringen av samhället” skriver Johanna Glansén i Lundagård.

Ännu ett argument för socialismen – kapitalismen gör oss ensamma och tokiga. socialism är frihet, gemenskap och psykisk hälsa.

Malmö/Lund: Under natten mot fredagen greps en man i Lund, misstänkt för förberedelse av terrorbrott. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen ha haft ritningar över Åhléns varuhus i Uppsala på sig. – Vi anser att det är grönt läge som gäller, det vill säga att det inte finns någon ökad hotbild, säger Jale Poljarevius, lokalpolischef i Uppsala (UNT). Det där gick tydligen lite för fort. Önskar myndigheterna sig ett terrorbrott? Dom verkar liksom litet besvikna. Onödig upphetsning. Jaga nazister istället så får ni bättre tur.

Konsten: John Bauer (1882-1918). Jag älskar verkligen hans fantasifulla målningar, sagoillustrationer och trollskogar. Men liksom Tove Jansson till sist tröttnade på att teckna Mumin och ville skriva och måla för vuxna tröttnade John Bauer på sina troll och ville gå vidare i sitt konstnärskap. Men det hann han tyvärr inte – han omkom tillsammans med sin hustru i en storm på Vänern. Här är en bild som inte har använts i shampoo-reklam!


bauer2
Courtesy John Bauer.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

This entry was posted on 6 maj, 2018 by in * KRÖNIKAN and tagged , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: